Taal Doet Meer
Taal & Toekomst - taalhulp MBO scholieren in Utrecht
Project 16 - 25 jaar

Taal & MBO

Taal & MBO is een begeleidingstraject voor Utrechtse MBO studenten tussen de 16-25 jaar die in hun opleiding tegen de Nederlandse taal aanlopen. Vrijwillige coaches gaan samen met jongeren voor 6 maanden aan de slag met taal- en communicatievaardigheden, empowerment en het uitbreiden van hun netwerk. Het doel is dat de jongeren beter mee kunnen komen in hun opleiding en een eerlijke kans krijgen bij het vinden van stages en op de arbeidsmarkt.

Praktische info

  • “Ik ben niet meer bang om met andere mensen Nederlands te praten. En ik heb een passende vervolgopleiding gevonden!”
    Amina, deelnemer

Inhoud van het project

Goede communicatie in de Nederlandse taal is (onder andere) een sleutel voor succes. Dat heb je nodig voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief, jezelf kunnen presenteren en te weten waar je mensen vindt die je verder kunnen helpen. De coach kan met de jongere meekijken waar zijn/haar sterke punten liggen en hoe hij/zij deze succesvol naar voren kan brengen. De focus van het begeleidingstraject verschilt per jongere en wordt individueel per jongere en coach besproken.

Aanmelden

Taal & MBO is bedoeld voor studenten tussen 16 en 25 jaar die een MBO opleiding in Utrecht volgen. We werken samen met het Buurtteam MBO en de aanmeldingen van studenten verlopen altijd via hen. Heb je interesse om een student aan te melden? Stem dan af met Dounia Bali of Gerdien van den Gronden van het Buurtteam MBO.

Ben je niet werkzaam op het MBO of heb je een vraag over Taal & MBO? Mail dan naar jeugd@taaldoetmeer.nl . Zie ook deze flyer voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

  • Je kunt mee doen met Taal & MBO als je tussen de 16 en 25 jaar oud bent en in Utrecht een MBO opleiding volgt. Het is belangrijk dat je Nederlands op ten minste A2 niveau beheerst en tijd hebt om voor 6 maanden één keer per week voor 1,5 uur af te spreken met je coach.

  • We werken samen met de buurtteams die op alle MBO en ROC locaties actief zijn. Heb je zelf interesse om mee te doen of heb je een student die je wilt aanmelden? Mail dan naar de contactpersonen van het buurtteam: GerdienVanDeGronden@jeugd.buurtteamsutrecht.nl of DouniaBali@jeugd.buurtteamsutrecht.nl. Zij weten of er plek is en kunnen je meer vertellen over de aanmeldprocedure.

  • Helaas is Taal & MBO momenteel alleen toegankelijk voor MBO studenten. Kijk voor alternatieven op www.stadsnetwerkgelijkekansen.nl of stuur een mail naar jeugd@taaldoetmeer.nl om te overleggen waar je wel terecht kunt.

  • Nadat je bent aangemeld, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. In het gesprek kijken we wat je nodig hebt en wat je wensen zijn. Ook krijg je meer uitleg over het project en kijken we of Taal & MBO passend is voor je. Als dat zo is gaan we na het gesprek voor je op zoek naar een coach. We doen ons best om je snelst mogelijk te koppelen, maar zijn altijd afhankelijk van het aantal beschikbare vrijwilligers. We koppelen doorgaand, maar er zijn beperkte aanmeldplekken per jaar. We laten je na je aanmelding altijd weten of er plek is.

  • Ja, hiervoor maken we een uitzondering. Het is wel belangrijk dat de begeleiding in Utrecht gaat plaatsvinden.

Meer informatie?

Xanne Nanuru
06-182 104 19
jeugd @taaldoetmeer.nl

Xanne Taal Doet Meer