Taal Doet Meer
Artikel

Vrijwilligerswerk vanuit je werkgever: 4x winst!

Taal Doet Meer vindt dat iedereen in Utrecht mee moet kunnen doen, wat je moedertaal ook is! Het Utrechtse bedrijfsleven levert daar een waardevolle bijdrage aan. Want juist als bedrijf kun je met MVO-beleid een verschil maken op maatschappelijk vlak.  Steeds populairder wordt bijvoorbeeld het werknemersvrijwilligerswerk: werknemers die onder werktijd vrijwilligerswerk kunnen doen. Maar wat levert dat eigenlijk op?

Wat is werknemersvrijwilligerswerk?

Werknemersvrijwilligerswerk houdt in dat medewerkers van een bedrijf hun tijd en/of kennis belangeloos inzetten voor een maatschappelijke organisatie. Dit kan door inzet bij eenmalige activiteiten, of door het maken van structurele afspraken. Bij Taal Doet Meer kun je kiezen om individueel aan activiteiten mee te doen, maar we hebben ook opties voor het hele team. Werknemersvrijwilligerswerk is een concrete manier voor bedrijven om hun betrokkenheid bij de samenleving te tonen.

“Wanneer je tijd en ruimte krijgt voor vrijwilligerswerk, vergroot je de voldoening die je uit je werk haalt”

Vrijwillige inzet van medewerkers levert vier keer winst op!

  • Voor de medewerkers: zij treden buiten hun ‘bubbel’, doen nieuwe ideeën en zienswijzen op en versterken vaardigheden zoals coaching en communicatie
  • Voor het bedrijf: meer tevreden medewerkers, een positief imago van de organisatie naar buiten toe en praktische invulling van je MVO-beleid en Social Return On Investment (SROI)
  • Voor meertalige Utrechters (jong en oud): zij oefenen met de Nederlandse taal, vergroten hun kansen en zelfvertrouwen en breiden hun netwerk uit
  • Voor Taal Doet Meer: meer vrijwilligers betekent dat we meer mensen kunnen helpen

Mogelijkheden bij Taal Doet Meer

Bij Taal Doet Meer zijn er veel mogelijkheden voor werknemers die willen bijdragen aan taalvaardigheid en eerlijke kansen in Utrecht. Zoals:

  • Voorlezen: je komt twintig weken lang elke week een uur thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Samen met het gezin ga je voorlezen en taalspelletjes spelen.
  • Taalmentoraat: je begeleidt anderhalf uur per week een Utrechtse scholier. De focust ligt op het vergroten van leesplezier en taalvaardigheid.
  • Taalcafé: je gaat eenmalig (of vaker) bij een Taalcafé in gesprek met volwassenen die willen oefenen met het spreken van de Nederlandse taal. Je kunt ook een half jaar wekelijks één of twee collega’s laten aansluiten in een Taalcafé.
  • Versterk je Netwerk: Je wordt met jouw collega’s gekoppeld aan één of meerdere werkzoekenden met een andere moedertaal dan het Nederlands. Je maakt laagdrempelig kennis met elkaar in een programma van 6 weken. Je bedenkt zelf activiteiten die passen bij jullie werkomgeving om de taalvaardigheid en het netwerk van de werkzoekenden te vergroten.

Taal Doet Meer zorgt dat vrijwilligers goed voorbereid aan de slag gaan, door vooraf een starttraining aan te bieden en te zorgen voor materialen en advies. Ook evalueren en reflecteren we de activiteiten na afloop samen.

Benieuwd geworden? Onderzoek met ons hoe jij het beste kunt bijdragen!

Maak ook maatschappelijke impact

Wil je met jouw medewerkers of collega’s samen vrijwilligerswerk doen? Of vrijblijvend in gesprek over de mogelijkheden? Neem dan contact op via samenwerken@taaldoetmeer.nl. Of check:

Meer over samenwerking

Lees meer: