VoorleesExpress

De VoorleesExpress* stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Het gaat hierbij om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en opgroeien in een taalarme thuisomgeving.

De VoorleesExpress Utrecht biedt in tijden van corona een traject op afstand aan. Dit betekent dat een voorlezer telefonisch of online contact heeft met een voorleesgezin om samen aan de slag te gaan met de taalontwikkeling van het kind. Dit duurt twintig weken. De voorlezer doet spelletjes, kletst met het gezin en leest natuurlijk voor. Dat kan bijvoorbeeld via de computer of telefoon. Zodra het weer mogelijk om thuis af te spreken, zullen voorlezers weer bij hun voorleesgezin op bezoek gaan.

De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel bij het gezin. Ook gaat de vrijwilliger aan de slag met taalspelletjes. We stellen ouders daarmee in staat om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren – op hun eigen manier en in hun eigen taal. De ouders krijgen handvatten om taal een blijvende plek te geven in het dagelijks leven.

Wanneer kunnen vrijwilligers starten met voorlezen?

Als voorlezer kan je starten op verschillende momenten. Januari, april en september zijn de startmomenten van 2021. Lees hieronder of we nog voorlezers zoeken voor de verschillende startmomenten:

Startmoment september 2021: VOL

Startmoment januari 2022: voorlezers gezocht!

Partnerschap tussen school en ouders

Daarnaast versterken we het partnerschap tussen school en ouders. Zo nemen ouders en school samen de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van kinderen, waarbij ze elkaar ondersteunen èn versterken.

Samenwerking Utrechtse voor- en basisscholen

We werken nauw samen met Utrechtse voorscholen en basisscholen. Alleen leerkrachten, pedagogisch medewerkers of intern begeleiders van aangesloten voor- of basisscholen kunnen gezinnen aanmelden. Het is daarbij wel belangrijk dat een gezin zelf gemotiveerd is voor deelname.

Zie ook: Flyer VoorleesExpress

*De VoorleesExpress is een initiatief van SodaProducties en wordt in Utrecht uitgevoerd door Taal Doet Meer.


Meer informatie?

Bel/mail Mirjam

Mirjam van Dijk
06 – 182 104 33

Contact voor scholen en ouders

Bel/mail Pauline

Pauline Kranenburg
06 – 449 875 83

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!