Taal Doet Meer
Word taalmaatje in Utrecht
“Het kost je weinig energie, maar je krijgt er dubbel zoveel voor terug! ”

Taalmaatje: geef een Utrechts kind een eerlijke start!

Als kind van anderstalige ouders is het niet altijd gemakkelijk meekomen op school. Begrijpend lezen, woordenschat, maar ook verhaalsommetjes kunnen lastig zijn. Vriendjes maken kost meer moeite en cijfers blijven soms onnodig achter. Zonde, want een goede start in de jeugd is een belangrijke pijler voor gelijke kansen in de toekomst. Help jij een Utrechts kind met de Nederlandse taal, meer zelfvertrouwen en een goede start?

Zet je in!

Als Taalmaatje maak je het verschil voor een kind in Utrecht. Twee uur per week help je met woordenschat, begrijpend lezen, uitspraak en vooral: zelfvertrouwen! Tegelijkertijd leer jij nieuwe culturen kennen, voel je je gewaardeerd en ontwikkel je nieuwe vaardigheden.

“Marieke is de allerliefste! Ik vind lezen steeds leuker.”

Wat doet een Taalmaatje?

Als taalmaatje begeleid je wekelijks een Utrechtse scholier (8 tot 14 jaar) uit een anderstalig gezin. Je komt 1x in de week 1,5 uur bij het gezin thuis. Daar kletsen jullie, doen jullie taalspelletjes of lezen samen een boek (of de Donald Duck!). Af en toe ondernemen jullie een uitje, om jullie band te versterken en het zelfvertrouwen van je pupil te boosten.

“Het geeft zoveel voldoening! Hoe kon ik twijfelen of ik wel een uurtje per week kon missen?”

Hoe werkt het?

Ervaring is niet nodig! Wij bieden je een korte introductiecursus zodat je precies weet wat je gaat doen. We matchen je op basis van je persoonlijkheid en voorkeuren vervolgens aan een pupil bij jou in de buurt.

Een coördinator staat altijd voor je klaar om met je mee te denken en zal de eerste keer met je meegaan naar het gezin. Wil je meer weten over taalontwikkeling of ben je op zoek naar leuke taalactiviteiten? Dan kun je terecht bij onze taalconsulent.

Meld je vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek

Geef je voorkeur op, dan vertellen we je graag over de mogelijkheden!

✔ Professionele organisatie
✔ Gratis lesmaterialen
✔ Tevredenheidsscore van 91%

Aanmelden

Eerst meer weten?
Vraag onze brochure aan!

uit 5 reviews
 • Als taalmaatje ga je 1x per week, anderhalf uur lang, op bezoek bij de pupil thuis. Samen met het gezin stem je af welk moment jullie handig uitkomt.

  Tussendoor even lekker op vakantie? Natuurlijk kan dat gewoon! Vrijwilligerswerk is immers een verrijking van je eigen leven, geen belemmering.

 • Je hoeft nog geen ervaring te hebben, motivatie en sociale vaardigheden zijn veel belangrijker. Iedereen brengt weer iets anders in als taalmaatje! In het begin is het wellicht even spannend, maar al onze taalmaatjes vinden snel hun draai: jij en je pupil voelen elkaar vanzelf aan.

  En we zullen je nooit zomaar voor de leeuwen gooien, maar helpen je juist jezelf te ontwikkelen. Je krijgt een training en goede begeleiding en natuurlijk kun je ook binnen Taal Doet meer steeds door blijven groeien.

 • We hebben uitvoerige intakes met vrijwilligers én deelnemers. Zo kunnen we een match maken die goed bij jou past. Want hoe leuk is het als je pupil en jij in de buurt wonen, of dezelfde hobby’s of interesses hebben? Dat maakt het des te gezelliger en je zit nooit om gespreksonderwerpen verlegen 🙂 Je kunt Taalmaatje worden van een basisschoolkind of een leerling van de middelbare school – aan jou de keus.

 • Uitvoerig! Natuurlijk gaan we mee tijdens de eerste kennismaking met het gezin. Daarnaast krijg je een training voordat je start, en kun je het hele jaar door terecht met vragen of voor advies. Een coördinator wordt je vaste aanspreekpunt, zodat je precies weet bij wie je terecht kunt. En door het jaar heen zijn er (vrijwillige) workshops, trainingen, colleges en ontmoetingen met andere taalmaatjes.

  Wist je dat we het kwaliteitskeurmerk Vrijwilligerswerk Goed Geregeld én de Vrijwilligersprijs hebben ontvangen voor ons unieke vrijwilligersbeleid?

 • Na je aanmelding zal één van onze collega’s contact met je opnemen voor een kennismaking: Wie ben je? Waarin wil je jezelf ontwikkelen? In welke wijk wil je aan de slag?

  We geven antwoord op al je vragen en vertellen je alles over de mogelijkheden. Vervolgens kun jij besluiten of het iets voor je is. Ga je starten, dan helpen wij je met een training, kennismaking en alle andere zaken. Je komt gegarandeerd in een warm bad!

Aanmelden

Eerst meer weten? Vraag onze brochure aan!