Taal Doet Meer
Word taalmaatje in Utrecht
“Het kost je weinig energie, maar je krijgt er dubbel zoveel voor terug! ”

Taalmaatje: geef een Utrechts kind een eerlijke start!

Als kind van anderstalige ouders is het niet altijd gemakkelijk meekomen op school. Begrijpend lezen, woordenschat, maar ook verhaalsommetjes kunnen lastig zijn. Vriendjes maken kost meer moeite en cijfers blijven soms onnodig achter. Zonde, want een goede start in de jeugd is belangrijk voor gelijke kansen in de toekomst. Help jij een Utrechts kind met de Nederlandse taal, meer zelfvertrouwen en een goede start?

Geef net dat extra zetje

Als Taalmaatje maak je het verschil voor een kind in Utrecht. Gewoon door er te zijn: samen te kletsen, lezen en taalspelletjes te doen. Je komt 1,5 uur per week bij je pupil thuis. Die zie je week na week groeien in woordenschat, begrijpend lezen, uitspraak en vooral: zelfvertrouwen! Tegelijkertijd leer jij nieuwe culturen kennen, doe je iets goeds en ontwikkel je nieuwe vaardigheden.

“Marieke is de allerliefste! Ik vind lezen steeds leuker.”

Wat doet een Taalmaatje?

Als taalmaatje ondersteun je een Utrechtse scholier (8 tot 14 jaar) uit een anderstalig gezin. Je komt een schooljaar lang één middag in de week, 1,5 uur per keer bij je pupil thuis. Daar kletsen jullie, spelen een potje Pim Pam Pet, buigen je over een taalopdracht of lezen samen de Donald Duck. Af en toe ondernemen jullie een uitje, om jullie band te versterken en het zelfvertrouwen van je pupil te boosten.

“Het geeft zoveel voldoening! Hoe kon ik twijfelen of ik wel een uurtje per week kon missen?”

Hoe werkt het?

Ervaring is niet nodig! Je krijgt een korte introductiecursus zodat je precies weet wat je gaat doen. We matchen je op basis van je persoonlijkheid en voorkeuren vervolgens aan een pupil bij jou in de buurt. Want hoe leuk is het als jullie dezelfde hobby’s delen?

Een coördinator staat altijd voor je klaar om met je mee te denken en zal de eerste keer met je meegaan naar het gezin. Wil je meer weten over taalontwikkeling of ben je op zoek naar leuke taalactiviteiten? Dan helpt onze taalconsulent je verder.

Meld je vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek

Geef je voorkeur op, dan vertellen we je graag over de mogelijkheden!

✔ Professionele organisatie
✔ Goede begeleiding
✔ Tevredenheidsscore van 91%

Aanmelden

Eerst meer weten?
Vraag onze brochure aan!

uit 5 reviews
 • Als taalmaatje ga je één middag per week, 1,5 uur per keer, op bezoek bij de pupil thuis. Met andere woorden: In de tijd dat een ander een middelmatige film weg kijkt, geef jij een kind een goede toekomst!

  Samen met het gezin stem je af welke middag jullie handig uitkomt. De koppeling met je pupil loopt gedurende een schooljaar. Daarna kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om een nieuwe scholier te helpen!

  Tussendoor even lekker op vakantie? Natuurlijk kan dat gewoon! Vrijwilligerswerk is immers een verrijking van je eigen leven, geen belemmering.

 • Een vreemd persoon over de vloer, en daarbij fouten durven maken, dat vraagt best wat van een kind. We merken dat kinderen uit hun schulp kruipen zodra ze hun taalmaatje beter leren kennen.

  Die vertrouwensband tussen jullie is wat het vrijwilligerswerk zo bijzonder maakt. Bovendien voel jij als vrijwilliger na een tijdje aan wat werkt en waar je pupil behoefte aan heeft. Daarom zijn onze taalmaatjes het hele schooljaar actief en wisselen we liever niet tijdens een traject.

 • Je hoeft nog geen ervaring te hebben. Enthousiasme, empathie en interesse in de ander zijn veel belangrijker. Iedereen brengt weer iets anders in als taalmaatje! In het begin is het wellicht even spannend, maar jij en je pupil voelen elkaar vanzelf aan.

  Je wordt door ons geholpen om jezelf te ontwikkelen. Je krijgt een training en goede begeleiding en natuurlijk kun je ook binnen Taal Doet Meer steeds door blijven groeien.

 • We hebben uitvoerige intakes met vrijwilligers én deelnemers. Zo maken we een match die goed bij jou past. Want hoe leuk is het als je pupil en jij in de buurt wonen, of dezelfde hobby’s hebben? Dat maakt het des te gezelliger en je hebt altijd iets om over te kletsen 🙂 Je kunt Taalmaatje worden van een basisschoolkind of een leerling van de middelbare school – de keuze is aan jou.

 • Onze Taalmaatjes-duo’s gaan van start aan het begin van het schooljaar, in september. De School’s cool-duo’s (12-14 jaar) starten in mei. In sommige gevallen start een koppel later in het jaar.

  We streven er natuurlijk altijd naar om je zo snel mogelijk te laten starten. Het hangt het er vooral vanaf hoe snel we een passende match voor je hebben. Afhankelijk van het moment waarop je je aanmeldt, de wijk waarin je woont en je beschikbaarheid kan dit een paar weken of zelfs enkele maanden duren. Maar: het is het wachten waard!

 • Uitvoerig! Natuurlijk gaan we mee tijdens de eerste kennismaking met het gezin. Daarnaast krijg je een training voordat je start, en kun je het hele jaar door terecht met vragen of voor advies. Een coördinator wordt je vaste aanspreekpunt, zodat je precies weet bij wie je terecht kunt. En door het jaar heen zijn er (vrijwillige) workshops, trainingen, colleges en ontmoetingen met andere taalmaatjes.

  Wist je dat we het kwaliteitskeurmerk Vrijwilligerswerk Goed Geregeld én de Vrijwilligersprijs hebben ontvangen voor ons unieke vrijwilligersbeleid?

 • Na je aanmelding zal één van onze collega’s je bellen of mailen om een kennismaking te plannen. Hou je mail/telefoon dus goed in de gaten!

  Tijdens de kennismaking leggen we uit wat we doen en leren we graag meer over jou: Wie ben je? Waarin wil je jezelf ontwikkelen? In welke wijk wil je aan de slag?

  We geven antwoord op al je vragen en vertellen je alles over de mogelijkheden. Vervolgens kun jij besluiten of het iets voor je is. Ga je starten, dan helpen wij je met een training, kennismaking en alle andere zaken. Je komt gegarandeerd in een warm bad!

Aanmelden

Eerst meer weten? Vraag onze brochure aan!