Taal Doet Meer
Word wegwijzer in Utrecht - vacature
Vacature Projecten Volwassenen

Wegwijzer in de bibliotheek

“Waar kan ik Nederlands leren?” Een makkelijk ogende vraag, die soms minder eenvoudig ligt. Vind je het leuk om allerlei mensen uit verschillende culturen te ontmoeten en te helpen bij deze vraag? Hou je van afwisseling en neem je de tijd om met mensen in gesprek te gaan? Dan ben jij onze nieuwe wegwijzer!

Aanmelden als wegwijzer

Praktische info

Aantal uur:
4 uur p/week
Duur:
Minimaal 6 maanden
Doelgroep:
Volwassenen
Samenstelling:
1-op-1
Wijk:
Centrum, Hoograven, Kanaleneiland, Leidsche Rijn, Overvecht en Zuilen
Ontwikkel je in:
Netwerk in de stad, sociaal domein, sociale vaardigheden, andere culturen
Ervaring:
Communicatief vaardig, overzicht houden
  • “Het is maar zo'n drie uurtjes per week. Een kleine investering met grote voldoening”
    Katja, wegwijzer

Wat doe je als vrijwillige wegwijzer?

Als wegwijzer informeer je taalleerders en laaggeletterde Utrechters over het (digi)taalaanbod in Utrecht en verwijs je hen door naar cursussen, activiteiten of organisaties. Dit doe je op verschillende manieren en momenten:

  •  Tijdens het gezellige inloopspreekuur in de bibliotheek, waar mensen bij je langskomen met vragen over taallessen of computerlessen.
  • Op een moment wanneer het jou uitkomt beantwoord je vragen die online of telefonisch binnenkomen. Soms kan dit tijdens het inloopspreekuur en soms doe je dit op een ander moment in de week wanneer het je past.

Daarnaast ben je aanwezig bij de volgende overleggen:

  • Wegwijzersoverleg: Elke 6-8 weken deel je met je collega-wegwijzers uit de andere wijken ervaringen, kennis en gezelligheid.
  • (Digi)Taalteamoverleg: Een wijkbijeenkomst (2-4 x per jaar) met partners over vraag, aanbod en signalen rondom (digi)taal in de wijk.
  • 1-2x jaar overleg in de bieb met partners die er ook spreekuur houden.

Wat krijg je er voor terug?

Met jouw inzet zorg je ervoor dat anderstaligen en/of laaggeletterden zich thuis voelen en mee kunnen doen in de Utrechtse samenleving. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact!

Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je er enthousiaste collega-wegwijzers bij, staat jouw vrijwilligerswerk goed op je CV en kun je je blijven ontwikkelen. Je ontvangt deskundige begeleiding en ondersteuning en er zijn jaarlijks diverse trainingen, workshops en gezellige vrijwilligersactiviteiten om aan deel te nemen.

Je bouwt een stevig netwerk op in de wijk en doet ervaring op in het sociale domein van Utrecht. Je ontvangt een smartphone in bruikleen.

Wat heb jij in huis?

  • Je hebt affiniteit met anderstaligen en laaggeletterden
  • Je kunt gesprekken voeren met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen
  • Je bent klantvriendelijk
  • Je vindt het leuk om je te verdiepen in het Utrechtse (digi)taalaanbod en in de sociale kaart. Ook krijg jij snel zicht op wat voor leerwensen iemand heeft en verwijs je hem/haar door naar het juiste aanbod.
  • Je bent digitaal vaardig: je registreert binnenkomende vragen in een registratiesysteem en gebruikt Teams, mail en Whatsapp.
  • Je kan zelfstandig werken
  • Je bent voor minimaal zes maanden, gemiddeld vier uur per week beschikbaar.

Iets voor jou?

Heb je belangstelling voor de functie van wegwijzer en/of wil je meer weten? Vul dan het aanmeldformulier in en vink bij Programma ‘Wegwijzer’ aan. Of stuur een mail naar Fadoua el Aoufi, projectmedewerker bij Taal Doet Meer. Dan maken we even kennis en bespreken in welke wijk we op dit moment iemand zoeken.

Aanmelden als wegwijzer

Meer informatie?

Fadoua el Aoufi
06-182 104 25
fadoua @taaldoetmeer.nl

“Ik kan met weinig moeite veel mensen helpen. Je doet ervaring op, leert verschillende soorten mensen kennen en het trekt je uit je bubbel.”
Katja, wegwijzer