Wegwijzer gezocht!

“Ik vind het mooi om via dit werk een verbinding met iemand aan te gaan. Het is voor mij een omgeving waarin ik met talen kan oefenen en met weinig moeite veel mensen kan helpen. Het is leuk om naast je studie te doen of als je parttime werkt. Je doet ervaring op, leert verschillende soorten mensen kennen, het trekt je uit je bubbel en het is goed voor je netwerk.”

Wat doe je als vrijwillige Wegwijzer?

Als wegwijzer informeer je anderstalige of laaggeletterde Utrechters over het (digi)taalaanbod in Utrecht en verwijs je hen door naar cursussen, activiteiten of organisaties. Dit doe je op verschillende manieren en momenten:

 •  Tijdens het gezellige inloopspreekuur in de bibliotheek, waar mensen bij je langskomen met vragen over taallessen of computerlessen. De ene keer is het druk, de andere keer rustig. Als het rustig is  kan je vaak alvast aandacht besteden aan de vragen die bijv. digitaal binnengekomen zijn of contact onderhouden met de andere organisaties die tijdens deze inloop aanwezig zijn.
 • Op een moment wanneer het jou uitkomt beantwoord je vragen die online of telefonisch binnenkomen. Dan mail, bel of app je degene met vragen met een antwoord en/of nodig je diegene uit om naar het inloopspreekuur te komen, zodat je die persoon verder kan helpen. Soms kan dit tijdens het inloopspreekuur en soms doe je dit op een ander moment in de week wanneer het je past.

Tijdens het inloopspreekuur houden ook het informatiepunt van de bibliotheek en het buurtteam spreekuur.
Verder zijn er vaak vrijwilligers van Digiwijs aanwezig om te helpen bij digitale vragen van mensen die tijdens het inloopspreekuur komen.

Je bent daarnaast aanwezig bij de wijkbijeenkomst met verwijzers en (digi)taalaanbieders, zodat je alles weet over het aanbod in de wijk. Afhankelijk van de wijk is dat ongeveer 2 – 6 keer per jaar.
Elke 6 weken heb je een overleg met je collega-wegwijzers uit de andere wijken waar je ervaringen, kennis en natuurlijk gezelligheid deelt.

Wat heb jij in huis?

 • Je hebt affiniteit met de doelgroep anderstaligen en laaggeletterden
 • Je hebt communicatieve vaardigheden: je kunt gesprekken voeren met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen
 • Je bent klantvriendelijk: je luistert goed naar de mensen die langskomen en motiveert hen om de volgende stap te zetten
 • Je bent nieuwsgierig: je vindt het leuk om je te verdiepen in het Utrechtse (digi)taalaanbod en in de sociale kaart. Ook krijg jij snel zicht op wat voor leerwensen iemand heeft en verwijs je hem/haar door naar het juiste aanbod.
 • Je bent digitaal vaardig: je registreert binnenkomende vragen in een registratiesysteem, onderhoudt contact met je mede-wegwijzers via Teams en whatsapp.
  Je mailt, appt of belt met anderstalige/laaggeletterde Utrechters en met buurtteams
 • Je kan zelfstandig werken
 • Je bent voor minimaal zes maanden, gemiddeld vier uur per week beschikbaar. Dit is twee uur voor het inloopspreekuur,  op flexibele tijden dat je online/telefonisch vragen krijgt en voor de genoemde periodieke bijeenkomsten.

Wat bieden wij?

Met jouw inzet zorg je ervoor dat anderstaligen en/of laaggeletterden zich thuis voelen en mee kunnen doen in de Utrechtse samenleving. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact!

Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je er enthousiaste collega-wegwijzers bij, staat jouw vrijwilligerswerk goed op je CV en kun je je blijven ontwikkelen. Je ontvangt deskundige begeleiding en ondersteuning, een super leerzame introductietraining en er zijn jaarlijks diverse trainingen en gezellige vrijwilligersactiviteiten om aan deel te nemen.

Je bouwt een stevig netwerk op in de wijk en doet ervaring op in het sociale domein van Utrecht. Je ontvangt een smartphone in bruikleen, een vrijwilligerscontract, WA-verzekering en onkostenvergoeding (in overleg).

Iets voor jou?

Heb je belangstelling voor de functie van Wegwijzer en/of wil je meer weten? Vul dan het aanmeldformulier in en vink bij Programma ‘Wegwijzer’ aan. Of stuur een mail naar Chaima Masouti, projectmedewerker bij Taal Doet Meer: chaima@taaldoetmeer.nl en dan maken we even kennis!

Wil je in een andere wijk aan de slag? Mail dan ook naar chaima@taaldoetmeer.nl, dan kijken we wat mogelijk is!

Praktische info

Aantal uur:
3 uur p/week
Duur:
Minimaal 6 maanden
Doelgroep:
Volwassenen
Samenstelling: 1-op-1 (spreekuur)
Wijk:
Kanaleneiland, Zuilen, Overvecht
Ontwikkel je in:
Netwerk in de stad, sociaal domein, sociale vaardigheden, andere culturen
Ervaring:
Niet nodig

Meer informatie?

Bel/mail Chaima

Chaima Masouti
06 – 182 104 25

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!