Taal Doet Meer
Artikel

9x de lekkerste Hollandse winterkost, volgens onze collega’s

Staat jouw verwarming al te loeien? Bij Taal Doet Meer komen de dikke truien uit de kast nu de dagen korter worden (we zijn ook wel een stelletje koukleumen). En hoewel we nog volop in de herfst zitten, maken de zomerse salades al plaats voor meer vullende winterkost. We deden daarom een rondje op kantoor: wat zijn de lievelingsgerechten waarmee onze collega’s de winter doorkomen? Het resulteerde in een lijstje met de 9 lekkerste Hollandse wintergerechten (volgens ons dan).

Hutspot

Favoriet van Daniëlle: Hutspot met rookworst

Hutspot, een iconisch Nederlands gerecht, vindt zijn oorsprong in de 16e eeuw tijdens het Beleg van Leiden. Na maanden van uithongering gaven de Spanjaarden op 3 oktober 1574 de stad eindelijk vrij. Het verhaal gaat dat een kleine jongen, Cornelis Joppensz, in het verlaten legerkamp een kookpot met wortelen, uien, vlees en pastinaken vond, waarmee de ergste honger van de bevolking werd gestild. Later kreeg dit gerecht de naam Hutspot, en is inmiddels niet meer uit de Nederlandse keuken weg te denken…

Recept: dit gemakkelijke basisrecept met aardappels, wortels en ui brengt je weer even terug naar de Hollandse 16e eeuw. Maar dan zonder de honger.

Wortelsoep

Favoriet van Astrid: Romige wortelsoep

Mocht je wortels over hebben van je Hutspot, dan is deze heerlijke wortelsoep een goede bestemming. Ook de wortel zelf vindt in de 16e eeuw zijn weg naar Nederland (meegenomen door de VOC vanuit Iran en Afghanistan). Maar de gekweekte feloranje kleur, die is typisch Nederlands. Zó Nederlands, dat de oranje wortel in 2020 zelfs op de Nederlandse postzegels belandde.

Recept: deze romige wortelsoep is vullend, betaalbaar en zo gemaakt. Smullen!

Preiprol

Favoriet van Ita: Zeeuwse preiprol

We hadden er zelf nog nooit van gehoord, maar Ita’s moeder zweert bij de preiprol. En toegegeven, dit Zeeuwse recept ziet er heerlijk uit. Preiprol (‘prol’ betekent ‘brij’) is een stamppot met prei, gehakt, spek en een ei. In Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en België nog wat bekender dan in de Noordelijke regio’s. Tijd om deze klassieker nieuw leven in te blazen!

Recept: Op internet zijn er verschillende varianten in omloop, maar met dit recept kun je bijna niet de fout in.

Boerenkoolstamppot

Favoriet van Floris: Boerenkoolstamppot

Om nog even in de stamppothoek te blijven: met boerenkool kun je alle kanten op. Super gezond en perfect voor op een gure winterdag. Boerenkool bevat namelijk bijna alles vitamines en mineralen, waaronder meer vitamine C dan sinaasappels. Floris: “In mijn studententijd hadden een paar studiegenoten het doel om in één winter 40x (!) boerenkool te eten en daar nodigden ze dan ook vaak veel mensen bij uit. Het was een doorslaand succes.” Voor alle varianten kun je dus bij Floris terecht, maar voor de basis heb je genoeg aan aardappelen, boerenkool, wat melk, boter en een bouillonblokje.

Recept: Wij vonden deze lekkere variant met paprika. Voor nét dat beetje extra.

Zuurvlees

Favoriet van Sasja: Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees, ofwel “zoervleisj” in het Limburgs dialect, is de ultieme smaakbom uit het zuiden van Nederland. Met mals gestoofd vlees (meestal rund of paard) in een saus van azijn, specerijen en wat ontbijtkoek, brengt het zoet en zuur samen. Zuurvlees is met recht regionaal erfgoed te noemen en verovert met succes de rest van Nederland. Het werd al gegeten in de Romeinse tijd en wordt daarom ook wel ‘het oudste gerecht van Nederland’ genoemd.

Recept: Dit recept brengt het ware Limburg op je bord. Je moet er wel wat geduld voor hebben, want zuurvlees is niet even snel te maken…

Spruitjesschotel

Favoriet van Annelieke: spuitjesschotel

Ok, eerlijk: dit is niet het favoriete gerecht van Annelieke, maar van haar vriend. Het gerecht smaakt er echter niet minder om. Hoewel spruitjes geen al te best imago hebben (de bitterheid valt niet bij iedereen in de smaak), kan een goede spruitjesschotel zelfs de grootste groentehaters verrassen. De bekendste combinatie is met aardappel en spekjes, maar ook gehakt doet het goed.

Recept: In tegenstelling tot de typische Hollandse stamppot, gaat spruitjesschotel de oven in. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept uit.

Tajine

Favoriet van Hafsa: Marokkaanse Tajine

Hoewel sommige spreekwoorden anders doen vermoeden, eten Nederlanders tegenwoordig aardig internationaal. Zo hebben veel mensen de geurige en kleurige Marokkaanse keuken ontdekt. De Tajine is net als stamppot een ideaal wintergerecht: vullend, makkelijk en in één pan te bereiden. Daarvoor gebruik je traditioneel een aardewerken Tajine-stoofpot, maar in een braadpan gaat het ook prima.

Recept: deze tajine met kip en koriander kun je bijna ruiken door het scherm heen.

Rijstepap

Favoriet van Karlien: Rijstepap

Zoek je nog een lekker toetje voor na je stamppot of tajine? Rijstepap is een echte Hollandse klassieker uit de dessert-hoek. You love it or you hate it. Taal Doet Meer’s Karlien lust er in ieder geval wel pap van, vooral met een goede schep basterdsuiker. “Ik vond het zo lekker dat ik het ook als verjaardagseten uitkoos,” aldus Karlien.

Recept: voor een traditioneel recept heb je enkel melk, rijst, room, suiker en vanille nodig. Maar volgens Karlien gaat het ook erg goed samen met perzik uit blik.

Snert

Bonusgerecht: Erwtensoep

Niet genoemd door collega’s, maar toch zo sterk verbonden aan de Hollandse winter dat we hem niet konden overslaan: erwtensoep of ‘snert’. Soep gemaakt van erwten is over heel de wereld een gegeven, maar zo dik als de Hollandse snert vind je hem nergens. Bij erwtensoep denken we al snel aan gure vrieskou, schaatsen en een gezellig haardvuur. Winterkost bij uitstek dus! Mijn oma maakte dit ieder jaar zodra de dage korter werden, waar vervolgens de hele familie van smulde.

Recept: het is geen snel recept, maar eenmaal gemaakt is erwtensoep maanden houdbaar in de vriezer. De moeite waard dus!

Over Taal Doet Meer

In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar niet iedereen weet elkaar te vinden of doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal nauwelijks spreekt, is het lastig om aansluiting te vinden met je buren, de bijsluiter van je medicijnen te lezen of te overleggen met de leraar van je kind. Taal Doet Meer gelooft in een stad waarin iederéén mee kan doen. Daarom zorgen we er met zo’n 1000 vrijwilligers voor dat taal geen belemmering vormt. Geef je op als taalvrijwilliger en maak al met 2 uur per week het verschil!

Word vrijwilliger

Lees meer: