In Utrecht leven 169 nationaliteiten bij elkaar. Het is wat de stad zijn kracht geeft! Maar lang niet iedereen doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal niet spreekt, wordt het lastig kletsen met de buurman, solliciteren naar een baan, of omgaan met je klasgenoten.
Zet je in!
Een taalbarrière verkleint je wereld enorm. Daarom zet Taal Doet Meer zich in: voor Utrechters, door Utrechters! 1000 vrijwilligers werken inmiddels als (taal)coach of mentor. Jij zet je toch ook in voor eerlijke kansen voor héél Utrecht?
3 soorten taalvrijwilligerswerk:
Vrijwilligerswerk op het lijf geschreven
Bij Taal Doet Meer hebben we voor iedereen passend vrijwilligerswerk. Of je nu wilt voorlezen aan kleine kinderen of juist warm wordt van het lesgeven aan kleine taalgroepen. Wij vinden de functie waarin jij helemaal tot je recht komt! Zo help je niet alleen de ander aan eerlijke kansen, maar ontwikkel je zelf ook belangrijke vaardigheden.
Flexibel & laagdrempelig
Natuurlijk heb je al een leuk en druk leven, snappen we! De meeste vacatures zijn daarom zo in te delen dat ze aansluiten bij jouw (veranderende) rooster en vakantieperiodes.
“Het geeft me zoveel voldoening! Hoe kon ik ooit twijfelen of ik wel een uurtje per week kon missen?” – Maud (vrijwilligster)
Eerst meer weten? Vraag onze brochure aan!
Meld je vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek
Geef je voorkeur en beschikbaarheid op, dan informeren we jou over de mogelijkheden om taalvrijwilliger te worden. Zou je willen aangeven bij ‘Programma’ welke doelgroep jouw voorkeur heeft?
Eerst meer weten? Vraag onze brochure aan!
Wat doet een taalvrijwilliger?
Grofweg kun je onze vacatures indelen in 3 type functies:
1. Taalcoaches 1-op-1
Als taalcoach kom je bij iemand thuis en helpt diegene zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren. Dit doe je door het aanbieden van een vast lesprogramma, of door eigen taalactiviteiten en -spelletjes. Je kunt taalcoach zijn voor een jong kind, voor een scholier, een jongeren of voor een volwassene.
Bij jonge kinderen (0-3 jaar) ligt de focus op voorlezen, taalplezier en het algehele taalgevoel. Oudere kinderen help je met bijv. schoolwerk, zelfvertrouwen en hun toekomstkansen. Volwassenen help je bij het beter kunnen spreken, begrijpen, lezen en schrijven van de Nederlandse taal om zo hun positie in de Utrechtse samenleving te versterken.
2. Begeleider van een taalgroep
Er zijn taalgroepen op alle niveaus, van beginners tot gevorderden. Sommige groepen hebben een vast programma van enkele weken, andere groepen lopen voor langere tijd. Voor taalleerders die een meer laagdrempelige leervorm zoeken zijn er ook (inloop)taalcafés. Als groepscoach help je een groep van zo’n 4 tot 8 personen, door middel van lesmaterialen, gesprekjes en taalspelletjes bij het leren van Nederlandse taal.
3. Coördinator
Onze coördinatoren zijn de spil van Taal Doet Meer. Als coördinator begeleid en coach je een groepje vrijwilligers en denkt waar nodig mee met de juiste aanpak. Je koppelt deelnemers en vrijwilligers, gaat mee met kennismakingsgesprekken en houdt een oogje in het zeil op de vorderingen. Als coördinator ben je nauw betrokken bij de organisatie en de wijk waar je werkt.
Hoeveel tijd kost het me?
Wist je dat je al taalvrijwilliger kunt worden vanaf 1 uur per week? Met dat ene uurtje maak je al een enorm verschil! Meestal kun je je tijd flexibel indelen. Samen met de deelnemer(s) stem je af welk moment handig uitkomt. En natuurlijk kun je tussendoor gewoon op vakantie wanneer je wil. Vrijwilligerswerk is immers een verrijking van je eigen leven, geen belemmering!
Moet ik al ervaring hebben?
Nee, dat hoeft niet. Of je nu nog nooit iets met taal hebt gedaan of juist jarenlange ervaring hebt als docent: ieder is in zijn of haar rol enorm waardevol! We zullen je nooit zomaar voor de leeuwen gooien, maar kijken wat het beste bij jou past en waar jij je uitdaging uit haalt. En natuurlijk kun je ook binnen Taal Doet meer voortdurend blijven doorgroeien!
Aan wie word ik gekoppeld?
We hebben uitvoerige intakes met vrijwilligers én deelnemers. Zo kunnen we een match maken die goed bij jou past. Want hoe leuk is het als de taalleerder die je begeleid en jijzelf dezelfde hobby’s of interesses hebben? Dat maakt het des te gezelliger en je zit nooit om gespreksonderwerpen verlegen 🙂
Hoe word ik begeleid?
Uitvoerig! Natuurlijk gaan we mee met het eerste bezoek aan een nieuwe deelnemer. Daarnaast krijg je een hoogwaardige training voordat je start, en kun je het hele jaar door terecht met vragen of voor advies. Een coördinator wordt je vaste aanspreekpunt, zodat je precies weet bij wie je terecht kunt. En door het jaar heen zijn er (vrijwillige) workshops, trainingen, colleges en ontmoetingen met medevrijwilligers. Wist je dat we het kwaliteitskeurmerk Vrijwilligerswerk Goed Geregeld én de Vrijwilligersprijs hebben ontvangen voor ons unieke vrijwilligersbeleid?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Allereerst doen wij op kantoor een klein dansje ;). Vervolgens zal één van onze collega’s contact met je opnemen voor een kennismaking: Wie ben je? Wat vind je leuk om te doen? Waarin wil je jezelf ontwikkelen? Hoeveel tijd heb je beschikbaar? In welke wijk wil je vrijwilligerswerk doen?
Samen bespreken we onze programma’s en de mogelijkheden. We geven antwoord op al je vragen en vertellen je stap voor stap over onze werkwijze. Vervolgens kun jij besluiten óf en waar je je wilt inzetten. Ga je starten, dan helpen wij je met een training, koppeling en alle andere zaken. Je komt gegarandeerd in een warm bad!