Taal Doet Meer
Verhaal

Bharathi: “Ik zie hoe een boek een kind kan vormen”

Bharathi Kandaswamy (38) komt oorspronkelijk uit het zuiden van India. Daar woonde ze in Tamil Nadu, een provincie drie maal zo groot als Nederland. Haar moedertaal is Tamil. Met haar man, die een baan bij de bank heeft, kwam ze in 2014 als expat naar Nederland.

Vrijwilliger BoekStartCoach Bharati

Bharathi had destijds geen werk of familie hier en moest zelf haar weg vinden. “Dat was in het begin best moeilijk voor mij. De taal was echt een uitdaging. De afgelopen jaren was ik druk met mijn nieuwe leven in Nederland. Ik werd zwanger van mijn dochter, die inmiddels acht jaar is.”

Andere vrouwen ontmoeten

Door haar baby kwam ze in 2017 in contact met een ouder-kindgroep van Taal Doet Meer. “Ik ben een sociaal persoon en wil graag mensen ontmoeten. Via het consultatiebureau in Kanaleneiland ontdekte ik de ouder-kind groep toen mijn dochter twee jaar oud was. Gabriella leidde de groep moeders en een andere vrijwilliger ving de kinderen op. Zo leerde ik Nederlands spreken en ontmoette andere moeders en vrouwen van andere culturen. Inmiddels ben ik vriendinnen met een vrouw uit Ghana en een vrouw uit Israel.”

“ Via de ouder-kindgroep leerde in Nederlands en ontmoette andere vrouwen ”

Prentenboeken

In 2020 verhuist het gezin naar Leidsche Rijn. Bharathi geeft inmiddels online les in Tamil en doet een cursus om in de IT te kunnen werken. In Leidsche Rijn vind ze opnieuw een ouder-kindgroep. Dit keer niet als deelnemer, maar als lees- en speelvrijwilliger. Dit doet ze tot eind 2022, wanneer Gabriella haar vraagt om BoekStartcoach te worden in de bibliotheek van Kanaleneiland.

“De BoekStartcoach heeft een adviserende rol naar ouders over kinderboeken. Ik sta in het consultatiebureau met een kast vol kinderboeken en de bieb is in hetzelfde pand. Zo vang ik ouders op als ze uit het consultatiebureau komen en stel me voor. Ik leg ze het belang uit van lezen, ook als de kinderen nog baby zijn. Dan laat ik ze speelgoedboeken zien, allerlei speeltjes en mooie prentenboeken. Bij aanmelding bij de bibliotheek krijgen ze een koffertje met presentjes.”

De rondleiding wordt vaak afgesloten met een lidmaatschap, want alle kinderen tot 18 jaar kunnen een gratis pasje krijgen voor de bibliotheek. Bharathi helpt met de aanmelding.

“ Als BoekStartcoach zie ik hoe een boek een kind kan vormen ”

Op sokjes

Omdat we in de bibliotheek op de Neude ons gesprek hebben, neemt Bharathi mij mee naar de kinderboekenafdeling. Er staan knusse banken, er liggen kussens en vloerkleden. Peuters rennen op sokjes door de ruimte en overal lezen vaders en moeders hun kindje voor op schoot.

Bharathi vertelt over babyboekjes: “Badboekjes zijn speciaal voor babys. Ze zijn groot, vierkant en van pvc en zitten in speciale plastic zakjes. Na elke uitleen worden de boekjes schoongemaakt omdat baby’s alles in hun mondje stoppen. Het is voor de veiligheid.”

“Wist je dat baby’s alleen zwart en wit kunnen zien? Ik was verrast door de zwart-witte boekjes voor baby’s van 0 tot 6 maanden. Babys kunnen verschil zien tussen licht en donker en dat begint bij de tepelhof en de borst. Ik leer veel van dit vrijwilligerswerk” zegt ze lachend.

“ Ik ga door als BoekStartcoach zolang ik kan ”

De kracht van voorlezen

Bharathi heeft haar dochter ook altijd voorgelezen. Die zit inmiddels in groep 5, praat vloeiend Nederlands en heeft een rits vriendinnen. “Ze schrijft ook heel goed. Soms gaat ze met me mee want zij houdt ook van boeken. Door dit vrijwilligerswerk heb ik ontdekt dat boekjes lezen voor kinderen heel belangrijk is. Het helpt ze om positief op te groeien.”

“Als BoekStartcoach zie ik hoe een boek een kind kan vormen. Het kind kan vragen stellen en je helpt een kind met verschillende perspectieven in het boek. De nieuwsgierigheid van het kind maakt de ouder ook weer een beetje kind. Dat is het mooie ervan. Ik zie het aan vriendinnen die veel minder lezen omdat ze vroeger niet zijn voorgelezen. Samen voorlezen versterkt de band tussen ouder en kind.”

Vis in het water

Bharathi voelt zich tussen de boeken als een vis in het water. “Ik hou van die rijk geïllustreerde prentenboeken. In Nederland zijn zoveel verschillende soorten peuterboeken, spelboeken, boeken met veel kleur en plaatjes. In India is dat niet. Hier is het kleinschaliger en makkelijker toegankelijk. Alles komt bij elkaar op één plek.”

“ Via vrijwilligerswerk kunnen we de samenleving beter begrijpen en er onderdeel van worden ”

Onderdeel van de samenleving

Bharathi doet haar werk met hart en ziel. “Ik vind de mensen meestal aardig en vriendelijk. Alle medewerkers zijn ook aardig en heten me welkom met een mooie glimlach. Daar word ik heel blij van. Daarom ga ik er mee door zo lang ik kan. Ook als ik een baan krijg, zou ik het graag willen combineren. Ik ken een Indiase vrouw die via taallessen mensen heeft leren kennen en daarna zelf vrijwilligerswerk is gaan doen. Zo kunnen we de samenleving beter begrijpen en er onderdeel van worden. Dat is vaak een meer toegankelijke manier dan het bemachtigen van een vaste baan.”

Bharathi doet haar naam eer aan want die betekent: Godin van de educatie.

Interview: Els Vegter, freelance schrijver/journalist en beeldend kunstenaar

Word ook BoekStartcoach!

Wil jij ook je eigen leven en dat van een kind verrijken? Ben je geïnteresseerd om ook BoekStartcoach te worden? Mail dan naar jeugd@taaldoetmeer.nl!

Lees meer: