Taal Doet Meer
Nieuws

Een gelukkiger leven in 10 minuten

“Praat 10 minuten per dag met een vreemde, en je voelt je gelukkiger.” Met die woorden trapte Frithjof de Haan de zevende editie van ‘Utrechters praten met Utrechters’ af. De ruim 100 aanwezigen in het Stadskantoor brachten die geluks-techniek direct in de praktijk. En het werd niet één ontmoeting met een vreemde, maar een heel feest van bijzondere gesprekken.

Utrechters praten met Utrechters

Uit je bubbel

Utrecht is een prachtig diverse stad, met maar liefst 362.000 inwoners uit 169 verschillende culturen. “Genoeg mogelijkheden voor verrassende ontmoetingen dus, en tóch blijven we maar al te vaak in onze eigen veilige bubbel”, aldus Nurcan Kaya van de Gemeente Utrecht. “We bevinden ons als vanzelf vooral tussen mensen die lijken op onszelf en die wonen in de buurt waar wij wonen… En dat is zonde.”

Bruggen slaan

Taal Doet Meer en de Gemeente Utrecht willen daar verandering in brengen. Op 12 oktober 2022 brachten ze daarom 100 taalleerders en medewerkers van de gemeente bij elkaar. Een mooie manier om bruggen te slaan met mensen die zij in het dagelijkse leven misschien niet zou ontmoeten.

“Zelfs binnen mijn werk de Gemeente Utrecht, een baan waarin je veel diversiteit zou verwachten, herken ik die bubbel”, aldus een aanwezige medewerker. “Het is goed om je daar op een avond als deze weer bewust van te zijn en met jezelf af te spreken hier iets mee te doen.”

De uitdaging aan

De eerste gesprekken worden gesmeed in een korte speeddate-sessie: 3 minuten om jezelf voor te stellen aan de ander. Te kort om de diepte in te gaan, maar net genoeg om het ijs te breken. En een mooie reden om elkaar later op de avond nog eens op te zoeken voor een vervolg…

Volgende stop op het programma: de Marshmallow-challenge. Een pittige en hilarische bouwopdracht met marshmallows en satéprikkers, die de communicatie-skills van de groepjes op scherp zet. Tactieken bespreken onder tijdsdruk blijkt zo makkelijk nog niet, maar al snel verrijzen de eerste bouwwerken.

Pasta & geanimeerde gesprekken

De mooiste gesprekken volgen echter tijdens een ontspannen diner. Vol enthousiasme worden levensgeschiedenissen, ambities, carrières en dromen gedeeld. De klaargelegde gesprekskaartjes (met vragen ter inspiratie) blijken niet nodig: vanaf de tafels klinkt al snel een kakofonie van geanimeerde dialogen. Een jonge moeder geniet zichtbaar van de gezelligheid: “Ik ben voor het eerst sinds de bevalling weer onder de mensen. Dat heb ik na twee maanden binnen zitten met een baby echt gemist.” Haar tafelgenoot uit Jemen beaamt de geslaagde avond: “Ik heb zoveel leuke mensen gesproken!”, straalt hij nippend van zijn koffie.

Op naar…?

Afgesloten met een spectaculair optreden van Dekoor Close Harmony (“Ik krijg er kippenvel van, zo mooi”) lopen de deelnemers met een lach van oor tot oor het pand uit… Sommigen met een vervolg in de achterzak: zo heeft een medewerker een taalleerder al gestrikt als pianoleraar. Een meer dan geslaagde zevende editie, die smaakt naar meer!

Foto’s

Klik op de beelden hieronder om de foto’s te bekijken. Met het pijltje naar rechts bekijk je alle foto’s. De fotografie is verzorgd door Oktay Kalenderoglu.

Utrechters praten met Utrechters

Alle Utrechters, met elkaar in gesprek. Dat is onze droom! Het evenement Utrechters praten met Utrechters is de start van een beweging waarmee wij Utrechters bewust willen maken van de rol die je als burger, buurman, collega of werkgever kunt hebben voor een anderstalige.

Meer weten?

Lees meer: