Taal Doet Meer
Artikel

Multicultureel Utrecht: 8x ontmoetingsplekken in de stad

Weet jij hoeveel verschillende nationaliteiten er in Utrecht wonen? Misschien meer dan je denkt: 171. Toch ontmoeten de meeste Utrechters in de praktijk maar weinig van die verschillende culturen uit hun stad. Doodzonde, want we kunnen zoveel moois van elkaar leren!

Hoeveel verschillende culturen ontmoet jij dagelijks? En hoeveel mensen uit jouw buurt ken je nou écht? Als je jouw wijk- en stadsgenoten lang niet zo goed kent als je zou willen, ben je zeker niet de enige. Gelukkig zijn er genoeg initiatieven om je horizon te verbreden, je moet ze maar net weten te vinden. Hierbij 8 tips om dit weekend eens buiten je gebaande paden te treden:

1. Common Ground Two

West, Overvecht & Leidsche Rijn
Common Ground Two is een tuinproject voor mensen met een achtergrond als vluchteling. Ze verbouwen er hun eigen groenten, kruiden en bloemen. De oogst is voor iedereen die mee doet. Mensen uit de buurt zijn ook van harte welkom om mee te helpen! Dus heb je groene vingers en zin in een leuke tijd? Neem dan eens een kijkje op hun website.

2. Taalcafé

Kanaleneiland, Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern, Overvecht, Hoograven, Zuilen & Centrum
In de Taalcafés gaan vrijwilligers en anderstalige Utrechters wekelijks in kleine groepjes in gesprek. Ook doen ze samen (taal)spelletjes. Het gaat hierbij om ontmoeten en het oefenen van de Nederlandse taal. Sommige vrijwilligers en deelnemers doen iedere week mee, anderen wanneer het hen uitkomt. Iedereen kan binnenlopen, je hoeft je niet vooraf aan te melden.

3. Kopi Susu

Lombok
Kopi Susu is een cultureel café met een sociaal tintje. Je kunt hier terecht voor een drankje, een hapje en gratis workshops. Het mozaïek aan de muur stamt nog uit de tijd dat in het pand een kruidenierszaak gevestigd was. Op maandag is er de sociale eettafel, waarbij je voor een paar euro aanschuift voor een heerlijk diner.

4. Taalwandeling

Vanaf ieder Taalcafé (zie hierboven bij 2) vertrekt één keer per jaar een Wereldse Taalwandeling. Anderstalige Utrechters en een Nederlandstalige Utrechter worden door Taal Doet Meer gekoppeld. Samen gaan ze in een groepje al wandelend in gesprek, aan de hand van een aantal laagdrempelige vragen. De taalleerders oefenen zo hun Nederlandse taal. Tegelijkertijd leer je de stad én elkaar beter kennen. Een prachtige win-win! Aanmelden is niet nodig, kijk in onze agenda voor de data.

5. De voorkamer

Lombok
De Voorkamer is een ontmoetingsplek waar je met andere culturen in aanraking komt. Vanuit creativiteit en talent verbinden ze mensen met diverse culturele achtergronden op een persoonlijk niveau. Neem deel aan creatieve workshops, culturele diners, jamsessies, tentoonstellingen, storytellingavonden en nog veel meer. Gecreëerd door en voor de diverse Utrechtse gemeenschap.

6. Resto VanHarte

Kanaleneiland en Leidsche Rijn
Bij Resto VanHarte geniet je samen met buurtgenoten van een lekker, gezond en vers driegangendiner voor gemiddeld zeven euro. Iedereen is welkom om gezellig aan te schuiven. Wil je graag kennis maken met andere culturen? Via www.leerjelandgenotenkennen.nl nodig je een leuke tafelgenoot uit voor een spontaan gesprek.

7. Souk Utrecht

Leidsche Rijn
SOUK Utrecht is een nieuwe markt & festival op het Berlijnplein, jaarlijks georganiseerd door RAUM. Op SOUK Utrecht vind je kunst, mode, design, muziek en eten maak je kennis met tradities en (moderne) gewoontes uit de Arabische en Amazigh cultuur. SOUK Utrecht is voor iedereen die nieuwsgierig is naar andere culturen, voor iedereen die de diversiteit in de stad wil vieren en kennis wil maken met verschillende leefwijzen in de stad.

8. Het Wilde Westen

Oog in Al
Wil je je creativiteit de vrije loop laten én nieuwe mensen ontmoeten? Dan zit je goed bij het Wilde Westen. Dit wijkcultuurhuis in Utrecht West werkt vanuit ideeën en initiatieven van wijkbewoners, in samenwerking met organisaties in de buurt. Denk aan kookworkshops met nieuwkomers, de internationale performance group Common Stage of Duniya, een koor met maar liefst 14 verschillende nationaliteiten.

Taal Doet Meer

Taal Doet Meer gelooft in een stad waarin iederéén mee kan doen. Daarom zorgen we er met zo’n 1000 vrijwilligers voor dat taal geen belemmering vormt. Help jij mee de stad Utrecht te verbinden? Geef je op als taalvrijwilliger en maak al met 2 uur per week het verschil!

Word vrijwilliger

Lees meer: