Taal Doet Meer
Artikel

Welk type taalvrijwilligerswerk past bij jou?

Je wil vrijwilliger worden. Leuk! Maar welke rol past bij jou? We helpen je in het maken van je keuze!

Foto: Joris Louwes

Je tijd zinvol besteden, iets betekenen voor een ander, iets terugdoen voor de wereld, gezelligheid, je netwerk uitbreiden, nieuwe vaardigheden leren… Er zijn tientallen redenen om voor vrijwilligerswerk te kiezen. En voor iedereen is er wel een passende vrijwilligersfunctie te vinden! Maar misschien zie je door de bomen het bos even niet meer, want de vacatures vliegen je om de oren. Ben jij een echte regelaar? Of wil je graag een-op-een iemand begeleiden? En voor welke doelgroep dan? Laten we kijken welk type vrijwilligerswerk bij jou past!

Allereerst is het goed om te weten dat je als vrijwilliger bij Taal Doet Meer geen ervaring hoeft te hebben. Met onze starttraining, materialen en professionele begeleiding krijg je die taken snel genoeg onder de knie. Iedereen kan taalvrijwilliger worden, ja ook jij! Het enige wat wel handig is, is dat je openstaat voor nieuwe ontmoetingen, je leergierig bent en je zo’n twee uur per week beschikbaar bent. Dat is alles!

Laten we kijken… Welk type vrijwilligerswerk past bij jou?

We verdelen het vrijwilligerswerk dat je bij Taal Doet Meer kan doen grofweg in 4 soorten; groepsbegeleiding, één-op-één, de coördinatorenrol en de wegwijzer.

Voor de groep

Sta jij graag in het middelpunt? Krijg je energie van gezelligheid en veel mensen om je heen? Kan je goed aanvoelen wat iemand nodig heeft en hou je graag iedereen tevreden? Grote kans dat jij goed voor een groep kan staan! Gelukkig zijn er genoeg vacatures voor jou. Zo kun je voor een groep(je) volwassenen aan de slag als taalcoach. Elke week kom jij twee uur samen met het groepje en helpt hen met het verbeteren van hun Nederlands. Onze lesbrieven geven je handvaten voor de les, maar eigen inbreng mag absoluut! Je kunt ook taalcoach worden voor het project Taal & Ouders. Je geeft dan ouders les in een klaslokaal op de basisschool van hun kind, terwijl hun kinderen naar school zijn.

“Taalcoach zijn was een verrijking voor mij. Ik heb veel geleerd aan de groep, maar ook van de groep”

Wil je meer doelgericht werken? Dan is de rol als coach voor Taal & Werk wat voor jou! Je begeleid dan een groep mensen in hun zoektocht naar een passende baan. Een vrijwilligersrol die veel voldoening geeft en tot direct resultaat leidt!

Kun je niet kiezen tussen ouders en kinderen? En heb je veel affiniteit met opvoeding? Dan ben jij de perfecte vrijwilliger voor onze ouder-kind groepen. Als groepsbegeleider ga je in gesprek met de ouders over onderwerpen als opvoeden en gezondheid, terwijl kun kinderen worden voorgelezen en taalspelletjes doen. Met jouw inzet zorg je ervoor dat ouders hun taalvaardigheid verbeteren én hun jonge kinderen tegelijkertijd een goede start krijgen om later volwaardig mee te doen.

Liever laagdrempelig starten als vrijwilliger? Kom dan eens langs bij onze Taalcafés. Het voordeel is dat je nergens aan vast zit. Je hoeft je niet aan te melden, je kan zo binnen lopen als je een keer tijd hebt! Je helpt anderen met het verbeteren van hun Nederlands en het is altijd heel gezellig. Wedden dat je vaker terug komt?

Eén-op-eén

Bouw je liever een directe band op met iemand en vind je het leuk om wekelijks vooruitgang te zien bij jouw pupil? Kun je goed mensen motiveren en kloppen jouw vrienden regelmatig bij je aan voor een luisterend oor of advies? Dan is het één op één begeleiden van een deelnemer wat voor jou! Het voordeel hiervan is dat je echt een vertrouwensband opbouwt door de tijd heen. Het is heel waardevol om samen dingen te ondernemen, te praten over duizend-en-één onderwerpen en te leren van elkaar.

Eén-op-één begeleiding word veel ingezet binnen onze jeugdprojecten. Namelijk bij de VoorleesExpress, het Taalmentoraat en School’s cool. Ook kan je als individuele taalcoach een volwassen taalleerder thuis begeleiden of een gezin helpen tijdens taalthuisbezoeken. En het kost je maar een à twee uur in de week, die je vaak ook nog flexibel kunt indelen! Volgens taalmentor Linda is dat het zeker waard:

“We drinken eerst thee, gezellig met haar broertjes. We oefenen met voorlezen, begrijpend lezen en woordenschat”

Coördinator

Ben jij de vaste regelaar van iedere familievakantie? Zorg jij altijd dat iedereen in bezit is van wat hij nodig heeft, ken jij de agenda van je partner uit je hoofd en kan iedereen altijd bij jou terecht? Dan is een coördinatorenrol jou op het lijf geschreven! Bijna elk project van Taal Doet Meer heeft coördinatoren nodig. Een superbelangrijke rol, want als coördinator ben jij de schakel tussen vrijwilligers, cursisten en de medewerkers van Taal Doet Meer. Zonder coördinatoren zouden onze projecten niet bestaan!

De rol is zo leuk omdat je in contact komt met veel verschillende mensen. Zo spreek je als coördinator van het Taalmentoraat en de VoorleesExpress met taalmentoren, ouders en leerkrachten. Als coördinator Taalcoaching voor volwassenen kom je in contact met taalleerders van allerlei culturen en koppel je hen aan onze taalcoaches. Je begeleid je eigen groepje taalcoaches met advies, bijeenkomsten en voortgangsoverleg. Zo is geen dag hetzelfde!

“Het werk als coördinator is heel afwisselend. Een overleg, dan een gesprek met een schoolleider of gewoon thuis achter de computer”

Wegwijzer

Ben jij een mensenmens? Krijg je energie van nieuwe gesprekjes en ontmoetingen? Help jij graag zoveel mogelijk mensen om je heen en heb je interesse in het sociale domein van Utrecht? Dan ben jij de perfecte wegwijzer! De rol van wegwijzer is heel verrijkend omdat je meerdere mensen ontmoet en helpt op één middag. Taalleerders komen bij jou terecht met allerlei vragen over taalles en digitale vaardigheden, waarbij jij ze op weg helpt. Hierdoor verbreed je je kennis van het sociale domein, doe je een groot netwerk in Utrecht op én zijn de mensen uit de wijk je enorm dankbaar. Zo maak jij op een laagdrempelige manier het verschil voor een grote groep.

“Ik vind het mooi om via dit werk een verbinding met iemand aan te gaan. Ik kan met taal oefenen en veel mensen helpen”

Nog twijfels?

Hopelijk kan je nu een keuze maken. Maar vind je dit nog lastig? Geen probleem! Wanneer je je opgeeft als vrijwilliger is er tijdens de intake alle ruimte om je wensen en behoeften te bespreken en helpt een collega van ons je op weg met het maken van de juiste keuze. In ieder geval… alvast veel plezier met je vrijwilligerswerk! Voor welke functie je ook kiest, je maakt altijd een belangrijk verschil voor een mede-Utrechter. En die dankbare glimlach die je terug krijgt… die geeft je bakken voldoening (onze vrijwilligers kunnen dat beamen)!

Word ook taalvrijwilliger!

In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar lang niet iedereen doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal niet spreekt, wordt het lastig kletsen met de buurman, solliciteren naar een baan, of omgaan met je klasgenoten. Daarom zet Taal Doet Meer zich in: voor Utrechters, door Utrechters! Jij toch ook?

Vrijwilliger worden

Lees meer: