Taalmentor voor een middelbare scholier

“Bij Aïssatou thuis beginnen we altijd met thee, het is een gezellige boel met haar drie broertjes. Daarna oefenen we met voorlezen, begrijpen lezen en woordenschat. Ze is heel leergierig en ik merk dat we elkaar steeds beter begrijpen. Ondanks dat ik geen achtergrond heb in het onderwijs, kan ik toch heel veel betekenen. Binnenkort gaan we samen naar het Spoorwegmuseum, daar wil Aïssatou graag heen.”

Wat doe je als Taalmentor?

Als taalmentor begeleid je een Utrechtse middelbare scholier uit een anderstalig gezin. Door taaloefeningen en -activiteiten verbeter je diens taalbeheersing, zodat deze de schoolontwikkeling niet in de weg staat. Hiermee biedt je gelijke kansen voor de toekomst en geef je vaak een boost aan het zelfvertrouwen van je pupil. Na het volgen van een introductiecursus, heb jij alle voeding om te kunnen starten!

Je komt een schooljaar lang 1x per week bij de jongere thuis en vergroot het leesplezier en de taalvaardigheid door op een laagdrempelige manier met taal aan de slag te gaan. Denk aan huiswerk, samen lezen, kletsen of een bezoekje aan de bibliotheek. Waar nodig stem je af met de school.

Je wordt begeleid door een mentorcoördinator waar je regelmatig mee afstemt over de voortgang en waarbij je altijd terecht kunt voor advies en met vragen. Ook onze taalconsulenten zijn er voor je, met taalinhoudelijke input en didactische tips.

Wat heb jij in huis?

  • Je hebt affiniteit met jongeren, taal en culturen
  • Je bent goed in het begeleiden en enthousiasmeren van mensen
  • Je staat open voor nieuwe ontmoetingen
  • Je bent leergierig, zelfstandig en betrouwbaar
  • Je bent zo’n twee uur per week beschikbaar, gedurende een schooljaar
  • Je wil jezelf graag blijven ontwikkelen

Wat krijg je ervoor terug?

Met jouw inzet zorg je ervoor dat een middelbare scholier goed meekomt op school en later volwaardig mee kan doen in de Utrechtse samenleving. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact! Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je een hoop enthousiaste Taal Doet Meer-collega’s erbij, staat jouw vrijwilligerswerk goed op je CV en kun je je blijven ontwikkelen. Je ontvangt deskundige begeleiding en er zijn jaarlijks diverse trainingen en gezellige vrijwilligersactiviteiten om aan deel te nemen.

Iets voor jou?

Heb je belangstelling voor de functie van Taalmentor? Vul dan het aanmeldformulier in en vink bij Programma ‘Taalmentoraat VO’ aan. Eventuele vragen kun je stellen via jeugd@taaldoetmeer.nl. 

Praktische info

Aantal uur:
2 uur p/week, na school
Duur:
Schooljaar
Doelgroep:
Middelbare scholieren
Samenstelling: 1-op-1
Wijk:
Bij jou in de buurt
Ontwikkel je in:
Coaching, jongerenwerk, taalbevordering
Ervaring:
Niet nodig

Meer informatie?

Bel/mail Aide

Aide Fetahaj
06 – 182 104 30

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!