Taalmentor voor een middelbare scholier

Bij Aïssatou thuis beginnen we altijd met thee, het is een gezellige boel met haar drie broertjes en moeder erbij. Daarna gaan we op haar kamer oefenen met taal: voorlezen, begrijpen lezen en woordenschat. Soms help ik haar met huiswerk, zoals toen ze voor het eerst een boekverslag moest maken. Ze is heel nieuwsgierig en leergierig en ik merk dat we elkaar steeds beter begrijpen. Ik heb geleerd dat ik ondanks dat ik geen achtergrond heb in het onderwijs toch heel veel kan betekenen. Binnenkort gaan we samen naar het museum, Aïssatou mocht er zelf een uitkiezen en wil graag naar het Spoorwegmuseum.” Taalmentor Linda en haar pupil Aïssatou.

Wat doe je als Taalmentor?

Het project Taalmentoraten richt zich op jongeren bij wie de taalbeheersing een belemmering vormt in de schoolontwikkeling. Als taalmentor begeleid je wekelijks individueel een Utrechtse middelbare scholier uit een anderstalig gezin. Na het volgen van een introductiecursus, start je met het begeleiden van een jongere (pupil). Deze begeleiding duurt een schooljaar en focust zich op het vergroten van leesplezier en taalvaardigheid door op een laagdrempelige en plezierige manier aan de slag te gaan met taal. Dit doe je aan de hand van het huiswerk, maar ook door bijvoorbeeld samen te lezen, te kletsen of naar de bibliotheek te gaan. Je gaat wekelijks op huisbezoek of je begeleidt je pupil online. Je  hebt waar nodig contact met de school. Daarnaast word je begeleid door een vrijwillige mentorcoördinator waar je regelmatig mee afstemt over de voortgang, het contact met je pupil en jouw eigen ontwikkeling

Wat heb jij in huis?

  • Je hebt affiniteit met jongeren, taal en culturen
  • Je houdt van taal en bent goed in het begeleiden en enthousiasmeren van mensen
  • Je staat open voor nieuwe ontmoetingen
  • Je bent leergierig, zelfstandig en betrouwbaar
  • Je bent zo’n twee uur per week beschikbaar
  • Je bent bereid om je voor de periode van een schooljaar te committeren
  • Je bent bereid je te ontwikkelen en neemt deel aan een verdiepende workshop of training.

Wat krijg jij ervoor terug?

Door jouw inzet draag je er aan bij dat taal geen barrière meer vormt voor de schoolontwikkeling van een kind. Taalvaardigheid en leesplezier is onmisbaar voor een goede voortgang op de middelbare school en om later mee te kunnen doen in de Utrechtse samenleving. Taal heb je immers nodig om vrienden te maken, een baan te vinden, je bankzaken te doen of je huiswerk te maken. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact! Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je een hoop enthousiaste Taal Doet Meer collega’s erbij en kun je je ontwikkelen door diverse passende trainingen.

Heb je belangstelling voor de functie van Taalmentor? Vul dan het formulier in op onze website. Eventuele vragen kun je stellen via jeugd@taaldoetmeer.nl. 

Meer informatie?

Bel/mail Anandi

Anandi Schelfhout
06 – 182 104 30

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!