Gebakken rijststicks met rundvlees is een typisch Kantonees gerecht en is beroemd in veel Chinese restaurants. Rijststicks zijn platte noedels gemaakt van rijstmeel. Fijn als je glutenvrij wil koken! Het kan best lastig zijn om dit recept goed en lekker te maken, want de zachte rijststicks plakken makkelijk aan elkaar. Tip: voeg een beetje extra olie toe zodra je de rijststicks in de wok bakt.

Voor 4 personen. Bereidingstijd is 20-30 minuten.
Ingrediënten
- 375 gram rijststick (kan je kopen in een Chinese winkel)
- 300 gram rundvlees
- 200 gram taugé
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 teentjes knoflook
- 5 plakjes gember
- 2 lente- uien (bosui)
Voor de marinade
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 1 eetlepel rijstwijn
- 1 eetlepel maïszetmeel
- ¼ eetlepel witte peper
- 1 eetlepel olie
Voor de sausmix
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 2 eetlepels donkere sojasaus
- 1 eetlepel knoflook
- 2 theelepels oestersaus
- ¼ theelepel suiker
- ¼ theelepel witte peper
- ¼ theelepel zout
Bereiding
- Snijd de lente-uien in reepjes, de gember in fijne reepjes, de knoflook en de uien in plakjes.
- Snijd het rundvlees in plakken. Voeg de marinade aan het rundvlees toe. Meng ze goed door elkaar. Laat het 15 minuten staan.
- Giet kokend water toe aan de rijststicks en laat het 10 minuten liggen tot ze zacht zijn. Maak de rijststicks los met eetstokjes.
- Doe de zachte rijststicks in een vergiet en spoel de zachte rijststicks af met koud water. Voeg 1 eetlepel donkere sojasaus en 1 eetlepel olie toe aan de zachte rijststicks, meng ze goed met elkaar om plakken te voorkomen.
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok. Voeg het rundvlees toe en roerbak het vlees 1 minuut. Schep het vlees eruit en zet het opzij. Verhit nogmaals olie in de wok. Voeg de uien, de knoflook, de gember en de lente-uien toe en roerbak op middelhoog vuur. Bak alles goed op.
- Doe de zachte rijststicks in de wok. Gebruik een paar eetstokjes om de zachte rijststicks los te maken. Voeg de taugé en een beetje olie toe om plakken te voorkomen.
- Meng de sausmix in een kom. Voeg de saus en het rundvlees toe en bak alles goed op voor 5 minuten en daarna is het gerecht klaar.
Eet smakelijk!
Dit recept is ingezonden door Ying, 44 jaar uit Hong Kong.