Taal Doet Meer
Recepten

Chinese Jiaozi Knoedels van Min

Jiaozi, ofwel knoedels, zijn Chinese deegballetjes die meestal gevuld zijn met vlees en groenten. In China worden Jiaozi gegeten met Chinees Nieuwjaar. De Jiaozi hebben de vorm van een half maantje en worden ook wel ‘goudklopjes’ genoemd. Ze symboliseren dan ook een voorspoedig jaar. Jiaozi kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze koken, bakken of stomen. Dit recept is voor gekookte Jiaozi.

Voor 60 knoedels.

Ingrediënten

Voor de knoedels

  • 300 gram meel
  • 150 ml water

Voor de vulling

  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram Chinese kool
  • 1 ei
  • 1 normale ui
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel sesamolie

Voor de sambalsaus

  • 2 eetlepels Maggie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel Chiu Chow chili olie

Bereiding

  1. Voeg meel en water samen in een kom en kneed dit tot deeg. Laat dan 30 minuten in de kom staan met een theedoek er overheen.
  2. Snijd de Chinese kool in reepjes en schil de ui.
  3. Was beiden onder de waterkraan en laat het water er goed uitlekken in een vergiet.
  4. Droog daarna de gesneden Chinese kool nog eens extra na in een schone theedoek.
  5. Snijd de ui in fijne stukjes.
  6. Doe het gehakt in een kom en voeg de kruiden, gesneden ui en olie toe. Roer deze goed door elkaar met een houten lepel en laat staan.
  7. Maak nu van het deeg een rol van 2 cm dik. Snijd de rol in plakjes van 2 cm dik. In totaal 60 plakjes.
  8. Plet de ronde plakjes tussen je handpalmen.
  9. Gebruik daarna de deegroller om de plakjes uit te rollen tot ze nog dunner zijn.
  10. Neem nu een beetje gekruid gehaktmengsel uit de kom en plaats dat op een plakje deeg.
  11. Vouw het plakje dicht over het gehaktmengsel.
  12. Knijp de randjes van het plakje dicht met je vingers om de knoedels af te werken.
  13. Vul een stoompan voor de helft met water en zet die op het hoge vuur.
  14. Plaats de knoedels in de bovenhelft van de stoompan en doe het deksel van de pan erop.
  15. Zodra het water kookt, laat het 13 minuten koken/stomen.
  16. Meng de Maggie, azijn en chili olie bij elkaar als sambalsaus en doe dat in een klein kommetje.
  17. Zet de knoedels op een schaal en serveer ze met het kommetje sambalsaus.

Eet smakelijk!

 

Dit recept is ingezonden door Min, 50 jaar uit China.

Ook leren over verschillende culturen?

In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar niet iedereen weet elkaar te vinden of doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal nauwelijks spreekt, is het lastig om aansluiting te vinden met je buren, de bijsluiter van je medicijnen te lezen of te overleggen met de leraar van je kind. Daarom zorgen we er met zo’n 1000 vrijwilligers voor dat taal geen belemmering vormt. Geef je op als taalvrijwilliger en maak al met 2 uur per week het verschil!

Word vrijwilliger

Lees meer: