Taal Doet Meer
Recepten

Zeytinyağlı Taze Fasulye van Sule

Dit snijbonengerecht, dat letterlijk vertaald ‘groene bonen met olijfolie’ heet, wordt veel in Turkije gegeten. Voor mensen die niet uit Turkije komen zal het wellicht nieuw zijn. Hoewel het recept traditioneel voor snijbonen is bedoeld, kun je het eigenlijk met elke groene boon maken. Dus ook met sperziebonen, haricot verts of zelfs kousenband. Zo maak je van een simpele groene boon, een bijzonder gerecht!

Ingrediënten

  • 500 gram snijbonen
  • 1 normale ui
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 3 normale zachte tomaten
  • 2 wortels
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel rode peper
  • 150 milliliter water

Bereiding

  1. Was de snijbonen en haal de uiteinden eraf.
  2. Snijd elke boon in de lengte door en dan in 3 stukjes.
  3. Snijd de ui fijn.
  4. Doe de olijfolie in een pan en bak de fijngesneden uitjes totdat ze glazig zijn.
  5. Was de tomaten, snijd ze in hele kleine stukjes en voeg toe aan het uienmengsel en roer totdat dit glad is.
  6. Voeg de gesneden snijbonen toe aan het uien- en tomatenmengsel en roer goed door elkaar.
  7. Zet het deksel op de pan en het vuur op de laagste stand.
  8. Laat 15 minuten sudderen totdat het geelachtig kleurt.
  9. Voeg alle kruiden plus het water erbij en roer goed door elkaar.
  10. Breng dit mengsel op hoog vuur aan de kook en draai dan het vuur op de laagste stand.
  11. Laat 20-30 minuten sudderen. Controleer telkens of het al zacht wordt en of er water bij moet.
  12. Plaats na 30 minuten het bonenmengsel in een schaal en serveer.

Eet smakelijk!

 

Dit recept is ingezonden door Sule, 45 jaar uit Turkije.

Ook leren over verschillende culturen?

In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar niet iedereen weet elkaar te vinden of doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal nauwelijks spreekt, is het lastig om aansluiting te vinden met je buren, de bijsluiter van je medicijnen te lezen of te overleggen met de leraar van je kind. Daarom zorgen we er met zo’n 1000 vrijwilligers voor dat taal geen belemmering vormt. Geef je op als taalvrijwilliger en maak al met 2 uur per week het verschil!

Word vrijwilliger

Lees meer: