Taal Doet Meer
Verhaal

“De eerste jaren waren moeilijk. Ik voelde me heel alleen.”

Accountant Oksana (38) kwam zeven jaar geleden samen met haar man vanuit Oekraïne naar Nederland. “De eerste jaren waren erg moeilijk. Ik kon niet werken want ik sprak geen Nederlands en geen Engels, ik wist niet waar ik moest beginnen om meer contact te krijgen met andere mensen. Ik voelde me heel alleen.” Dankzij Taal Doet Meer ziet het leven van Oksana er tegenwoordig heel anders uit. Hoogtepunt van dit jaar: een jaarcontract bij Triodos Bank: “Ik voel me nu echt een onderdeel van de maatschappij, ik sta er niet meer buiten.”

Het is medio 2018 als Oksana van een kennis hoort over het Taalcafé: “Zij vertelde er zo leuk over, ik werd gelijk enthousiast.” Vooral het sociale aspect trok Oksana aan: “Ik leerde nieuwe mensen kennen, mensen die in dezelfde situatie zaten als ik; ik was niet meer alleen. De sfeer was zo ontspannen, mensen durfden open te zijn. Mensen zijn sociale wezens hè, dat contact met anderen is echt belangrijk. Door het Taalcafé kon ik een eigen netwerk opbouwen.”

“Ik wist niet waar ik moest beginnen om meer contact te krijgen met andere mensen”

Dolgraag weer aan het werk

En toen ging het snel: via het Taalcafé kwam Oksana terecht in een traject van het project Eigen Kracht, want één ding was voor haar duidelijk: ze wilde dolgraag weer aan het werk: “In Oekraïne werkte ik als accountant, maar hier in Nederland moest ik helemaal opnieuw beginnen: het belastingstelsel, de manier van werken, alles is zo anders.”

“In Nederland moest ik helemaal opnieuw beginnen”

Meer zelfvertrouwen in Nederlands

Bij Eigen Kracht kreeg ze een training en ze ging daarna met een coach aan de slag: “Ik vond het heel spannend om daaraan te beginnen. Ik sprak nog niet zo goed Nederlands en dat maakte me onzeker. Maar ik vond die training geweldig. Samen met mijn coach oefende ik sollicitatiegesprekken. We maakten een mooi cv en ik leerde over de Nederlandse arbeidsmarkt. Door Eigen Kracht kreeg ik meer zelfvertrouwen en ging ik meer durven.”

De juiste kansen

Tijdens een netwerkavond van Eigen Kracht hoorde een vrijwilliger van Taal Doet Meer toevallig de pitch van Oksana en zij besloot haar man in te schakelen. Niet veel later kwam er een mailtje van de Triodos Bank, of ze eens langs wilde komen voor een netwerkgesprek. “Ik kon het eerst niet geloven. Het ging niet om een baan, maar het was bedoeld om gewoon eens te praten over het Nederlandse vakgebied. Het leek me wel een goede oefening voor mij, dus natuurlijk zei ik ja.” Het gesprek ging heel goed. “Ze boden mij een werkervaringsplek voor drie maanden aan. Ik was helemaal verrast!”

“Een half jaar geleden was ik nog bang om iemand te bellen. Nu bel ik klanten en voer ik hele gesprekken”

Taal opent zoveel deuren

Inmiddels zijn die drie maanden voorbij en heeft Oksana een jaarcontract getekend. Als ze terugblikt kan ze bijna niet geloven hoeveel er in korte tijd is veranderd: “Een half jaar geleden was ik nog bang om iemand te bellen. Nu bel ik klanten en voer ik hele gesprekken met hen. Het leren van de taal opent zoveel deuren, je kunt laten zien wie je bent en wat je kunt. Ik geniet nu van mijn leven en heb nog zoveel plannen voor de toekomst.”

Taal & Werk: Eigen Kracht

Ken jij of ben jij iemand die ook extra ondersteuning kan gebruiken bij de zoektocht naar een betaalde baan, opleiding, werkervaringsplek of vrijwilligerswerk? Bekijk dan ons project Eigen Kracht.

Taal & Werk: Eigen Kracht

Lees meer: