De gevulde pompoen, Ghapama, heeft in Armenië een speciale betekenis: de pompoen staat voor de wereld, de rijst voor de bevolking en het gedroogde fruit en de noten voor de diversiteit. Volgens een oud geloof wordt door het maken van Ghapama de wereld met vrede en vriendelijkheid vervuld. Dit feestelijke gerecht wordt in Armenië rond Oud & Nieuw geserveerd, vaak met dans en een speciaal volkslied dat tijdens het opdienen wordt gespeeld.

Foto: AndyHM
Voor 4 personen. Bereidingstijd is 20 minuten. Oventijd is 60-90 minuten.
Ingrediënten
- 1 pompoen van ongeveer 1 – 1,5 kilo.
- 300 gram langkorrelige rijst (bijv. Basmati of Pandan)
- 4 el honing
- 50 gr dadels zonder pit
- 50 gr gedroogde abrikozen
- 50 gr gedroogde pruimen
- 50 gr rozijnen
- 50 gr amandelen (naturel)
- 40 gr walnoten (naturel)
- 3 el boter + 1 ei, om te mengen met de honing (om de pompoen van binnen te besmeren)
- Gemalen kaneel naar smaak (ongeveer 1,5 tl)
- Nootmuskaat naar smaak (niet te veel)
- 60 ml warm water
- Zout naar smaak
De hoeveelheid noten kan ook variëren, naar jouw wens!
Bereiding
Stap 1. Bereid de pompoen voor
- Snijd de bovenkant (de deksel) van de pompoen stervorming af. Leg de “deksel” aan de kant; deze heb je later nodig (bekijk de video, de link staat onderaan).
- Maak de pompoen schoon van binnen. Schraap de pitjes en draden eruit met een lepel.
- Smeer de pompoen, en ook de deksel, vervolgens van binnen goed in met de door elkaar gemengde honing, het ei en gesmolten boter
- Verwarm de over voor op 160 graden.
Stap 2. Maak de vulling
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, tot deze bijna gaar is en giet de rijst af.
- Hak de amandelen, warnoten, gedroogde dadels, abrikozen, pruimen en rozijnen in grove stukken.
- Smelt nog wat boter in een pannetje en doe de noten- en fruitmix er in. Roer het af en toe op een laag vuur ongeveer 5-7 min uren door. Voeg de kaneel en nootmuskaat naar smaak toe. Pas op: laat dit mengsel niet verbranden!
- Meng de helft van de noten- en fruitmix met de rijst. Breng op smaak met zout.
- Doe het rijstmengsel en de andere helft van de noten- en fruitmix in laagjes in de pompoen, giet er 60 ml warm water gelijkmatig overheen en plaats de deksel van de pompoen er op terug.
Stap 3. In de oven
- Smeer de pompoen goed in met plantaardige olie. Dat zorgt voor de glans.
- Doe de pompoen in een grote ovenschaal en plaats deze in de voorverwarmde oven (160 graden).
- Laat de pompoen in 60-90 minuten gaar worden. Steek een mes in de pompoen om te bepalen of deze gaar is. Als de pompoen zacht aanvoelt, haal je hem uit de oven.
- Snijd hem van boven tot onder in, zodat de stukken als bloembladen naar buiten klappen (bekijk deze video om te zien hoe je dat doet)
Bari Akhorzak! Dat is Armeens voor “eet smakelijk!”
Dit recept is ingezonden door Lilit, 49 jaar uit Armenië.