Taal Doet Meer
Verhaal

Hala: “Ik kreeg het advies om schoonmaker te worden”

Hala Hassan, of eigenlijk dr. ir. Hala Hassan, heeft een Nederlandse nationaliteit, een Wagenings masterdiploma én een Utrechtse PhD op haar naam staan. Daarmee is zij niet de gemiddelde deelnemer van het Eigen Kracht programma. Toch kloptte ze bij Taal Doet Meer aan, na een frustrerende banen-zoektocht…

Foto: Aziz Kawak

“Een baan vinden met een PhD-titel? Dat kan toch niet zo moeilijk zijn?”

Terug naar Nederland

In september 2018 kwam Hala met vier kinderen, en een vijfde in haar buik, naar Nederland. Tien jaar eerder was zij – met een Nederlandse nationaliteit én een PhD-titel op zak – vertrokken naar haar thuisland Sudan, om dichter bij haar familie te zijn. Pas een krappe twee weken terug in Utrecht, beviel Hala. De bevalling was helaas niet het enige stressvolle in haar leven toen.

Op zoek naar een baan

Naast de nieuwe baby, had Hala vier kinderen die verzorgd moesten worden. Ze moesten de taal leren en naar school. Ze startte een huizenzoektocht, waar zij met haar gezin een echt thuis op kon bouwen. Daarbovenop kwamen dingen als belastingen om de hoek kijken, uitkeringen, papierwerk. En dan was er nog de zoektocht naar werk. Een baan vinden terwijl je hoog opgeleid bent, in Nederland, zelfs met een PhD-titel? Dat kan toch niet zo moeilijk zijn?

“Het advies van de gemeente? Ga maar schoonmaakwerk zoeken”

Van PhD naar schoonmaak

In de tien jaar tussen haar vertrek uit- en rentree in Nederland, heeft Hala zeker niet stil gezeten. Op verschillende universiteiten heeft zij les gegeven, niet alleen in Sudan, maar ook in Saudi-Arabië. Je zou verwachten dat ze hiermee een goede basis had om in Nederland een baan te vinden. Het bleek onbegonnen werk. Het advies van de gemeente? Ga maar schoonmaakwerk zoeken.

De gouden sleutel

Demotiverend en frustrerend. Gelukkig verwees iemand binnen de gemeente haar door naar Taal Doet Meer, voor hulp bij het vinden van een passende baan. Zo is Hala in juni 2019 opgenomen in het ‘Eigen Kracht’ programma. “Dit was de gouden sleutel voor mij” was het eerste wat Hala uitsprak toen het interview begon. Door haar coach kreeg Hala weer hoop.

“Eigen Kracht was de gouden sleutel voor mij”

Het juiste netwerk

Met haar Taal Doet Meer-coach werkte Hala aan het verbeteren van haar motivatiebrief, het opstellen van een goed CV en kijken wat belangrijk was om te vermelden, zoals dat ze een Nederlandse nationaliteit had. Wat nog belangrijker was: Hala kreeg hulp van het netwerk dat de coach met zich meebracht. Dit netwerk reikte tot aan Wageningen, waar Hala haar master gedaan had, maar vooral waar zij nu een werkervaringsplek voor een jaar gevonden heeft. Haar coach gaf haar hoop en het juiste duwtje naar een nieuwe toekomst.

Taal & Werk: Eigen Kracht

Ken jij of ben jij iemand die ook extra ondersteuning kan gebruiken bij de zoektocht naar een betaalde baan, opleiding, werkervaringsplek of vrijwilligerswerk? Bekijk dan ons project Eigen Kracht.

Meer over Eigen Kracht

Lees meer: