Taal Doet Meer
Verhaal

“Ik ben gek op bitterballen!” – op bezoek bij het Taalcafé

Op dinsdagmiddag om 15:00 uur wordt het steeds drukker in de bibliotheek in Kanaleneiland. Achterin vormt zich een gevarieerde groep Utrechters, met culturen van over de hele wereld. Van jong tot oud, van beginnend taalleerder tot ervaren spreker. Vrijwilligers (student, parttimer, pensionado) maken de bonte groep compleet.

Coördinatoren Rob en Simin ontvangen iedereen met open armen: “Welkom bij het Taalcafé, wil je wat drinken? Ga lekker zitten!”. Naarstig wordt naar stoelen gezocht om iedereen van een plek te voorzien, want de opkomst is enorm. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Van bitterballen tot het Turks ontbijt

In het Taalcafé staat elke week een onderwerp centraal. Dit keer is dat gezondheid. ‘Wat betekent gezond leven voor jou?’ Al snel laait er druk geklets op vanaf de tafels. Sporten, eten, stress en bewegen passeren de revue. Van gezond koken (“Waarom eten Nederlanders eigenlijk alleen in de avond warm?”) tot de Hollandse frituur (“Bitterballen zijn niet heel gezond, maar wel zó lekker!”).

Maar ook eten uit andere culturen wordt besproken. Zoals het Turkse ontbijt. “Wat is dat dan allemaal?” vraagt iemand. “Dat is echt heerlijk!”, reageert weer een ander. In detail wordt uitgelegd wat een Turks ontbijt inhoudt, terwijl er druk wordt gegoogled naar foto’s. De Turkse sucuk en menemen worden zo enthousiast besproken, dat het water je al in de mond loopt.

Geluk is gezond

Ook de vraag ‘Wat kan jij onbeperkt blijven eten?’ staat op de agenda. Maar dan valt het gesprek even stil. Want wat betekent het woord onbeperkt eigenlijk? Er wordt heen en weer gepraat, maar de vraag blijft voor sommige taalleerders onduidelijk. Gelukkig staat Google altijd klaar.

Na een kort taalspelletje begint iets voor 17:00 de afsluiting. “Wat betekent gezond leven voor jou?” wil coördinator Simin weten. Vrijwilligster Janny brengt in: “Doe veel dingen waar je gelukkig van wordt”. We kunnen Janny niet meer dan gelijk geven. En dat het Taalcafé dat geluk brengt, is niet te missen. Druk lachend en kletsend nemen de deelnemers en vrijwilligers afscheid. Rob en Simin bedanken iedereen. Een stukje gelukkiger – én dus gezonder – verlaten ze de bibliotheek. “Tot volgende week!”

Lees meer: