Taal Doet Meer
Verhaal

Isabel: “Dankzij de Taalwandeling kan ik zelfstandig naar de huisarts”

De Taalwandeling heeft ze maar liefst zeven keer gelopen. De Spaanstalige Isabel ontdekt elke keer een ander stukje Utrecht. Ondertussen leert ze de Nederlandse taal steeds beter spreken en ontmoet ze nieuwe mensen. “Het helpt enorm bij mijn integratie.”

foto: Els Vegter

Isabel Ricaurte (33) is al een tijdje in Nederland en komt uit Venezuela. Door de politieke en sociaal-economische omstandigheden in haar thuisland kwam ze vijf jaar geleden met haar man naar Nederland. Isabel: “We wilden een toekomst voor onze kinderen en een veiliger leven voor ons gezin. Vrienden die al in Nederland woonden, nodigden ons uit. We hebben eerst vijf maanden bij hen gewoond en later kregen we een eigen huisje.”

De taal was en bleef een struikelblok voor Isabel. Ook al is ze afgestudeerd in bedrijfskunde, het lukte haar niet om aan het werk te komen. Totdat ze op een dag in de bibliotheek van Overvecht een vrouw ontmoette.

“Als ik naar de supermarkt ga of naar de huisarts, ben ik niet meer bang”

Taal leren

Isabel vertelt enthousiast over die ontmoeting. “Ik raakte in gesprek met een medewerker van de bibliotheek en zei dat ik graag de taal wilde leren. Zo kreeg ik van haar de folder van Taal Doet Meer. Het plaatselijke Taalcafé sprak me aan en daar ben ik naartoe gegaan. Ik begon meer te praten en te oefenen en maakte foutjes, maar ging wel door. Toen kreeg ik een uitnodiging voor de Taalwandeling.”

Taalwandeling

De Taalwandeling is een project van Taal Doet Meer, waarbij een Nederlandssprekende Utrechter met een taalleerder op stap gaat in de stad. Al wandelend gaan ze in gesprek over hun land en de cultuur. Met een uitgebreide routekaart wandel je langs de verschillende plekken en bezienswaardigheden. Er zijn 1 tot 2 wandelingen per maand waarvoor je gratis kunt inschrijven.

Tussen synagoge en hotel

Isabel sprak af in de binnenstad van Utrecht. “Ik zat in een groepje met een Syrische man en een Turkse jongen. We gingen naar de synagoge aan de Nieuwegracht. Zo kregen we een gesprek over geloof en religie. Je leert bezienswaardigheden kennen zoals het restaurant Syr dat ooit is begonnen met vluchtelingen uit Syrië. Zo ontdekte ik Bunk en dacht een kerk te zien, maar dan blijkt het een hotel-restaurant te zijn. Het orgel staat er nog. Dat zijn verrassende ontdekkingen. Twee weken geleden deed ik mijn zevende Taalwandeling. Ik ken nu bijna alle Utrechtse plekken in Kanaleneiland, Zuilen, Overvecht, Leidsche Rijn en de binnenstad.”

“Na zo’n middag samen door de stad lopen, groeit mijn motivatie en inspiratie”

Zelfvertrouwen

Heeft de Taalwandeling ook haar taalvaardigheid vergroot, vraag ik Isabel. Is je spreken verbeterd? “Jazeker”zegt ze enthousiast en vervolgt: “De eerste twee jaar was ik best verdrietig dat ik geen goed Nederlands sprak en gebruikte veel Engels. Door de Taalwandeling heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Als ik naar de supermarkt ga of naar de huisarts, ben ik niet meer bang. Eerst ging ik altijd met mijn man naar de dokter. Nu niet meer. Ik kan nog steeds foutjes maken, maar ik blijf oefenen.”

Motivatie & inspiratie

Haar zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen. “Ik kan nu veel beter mijn gevoelens uiten en heb meer vertrouwen gekregen. Zo leer ik verschillende culturen en mensen kennen en dat is een uitdaging voor mij. Tijdens de taalwandeling krijg je ook tips van elkaar, zoals boeken om te lezen. Na zo’n middag samen door de stad lopen, groeit mijn motivatie en inspiratie. Op de Taalwandeling heb ik een meisje uit Taiwan ontmoet met wie ik nog steeds contact heb. Ook raak ik gemotiveerd om met mijn eigen man Nederlands te praten. Behalve als ik boos ben, dan ratel ik in het Spaans.”

Op zoek naar een baan

Isabel heeft bedrijfskunde gestudeerd in Venezuela. Ze wil graag haar carrière terug. “Ik heb het programma Eigen Kracht gedaan, ook van Taal Doet Meer. Zo kreeg ik tips om te solliciteren en keken we naar mijn cv. Ik heb een taalcoach die helpt met een motivatiebrief en ik zit nu op LinkedIn. Mijn droom is om te werken in mijn studierichting.”

En dat lijkt te lukken: Haar man en zij werkten allebei als magazijnmedewerker bij de Hema. Waar haar man net promotie heeft gemaakt, is het ook voor Isabel raak: via een interne sollicitatie veroverde ze een toffe baan bij de financiële administratie, waar ze binnenkort start.

“Ik vond het fijn om op deze plek de taal te oefenen en meer te integreren”

Integreren

De afgelopen maanden zag ze daarnaast kans om als vrijwilliger Taal Doet Meer te ondersteunen op kantoor. “Het afgelopen half jaar werkte ik tweemaal per maand vier uur als vrijwilliger. Ik hielp met verjaardagskaarten maken voor de vrijwilligers. Dat vind ik leuk om te doen en het geeft me een blij gevoel. Ik vond het fijn om op deze plek de taal te oefenen en meer te integreren. Nu kan ik daarmee verder in mijn nieuwe baan.” Vol trots is ze op de stappen die ze maakt. “Ik ben bij Hema begonnen als magazijnmedewerker, een jaar later werd ik supervisor. En nu dus de volgende stap. Ik ben er klaar voor.”

* Interview: Els Vegter, freelance journalist en beeldend kunstenaar

Over De Taalwandeling

Wil jij ook op een laagdrempelige manier oefenen met de Nederlandse taal? Of een ander helpen te oefenen met spreken, terwijl je de stad verkent? Meld je dan aan voor de Taalwandeling en wandel mee!

Over de Taalwandeling

Lees meer: