Taal Doet Meer
Recepten

Kashke bademjan van Mastooreh

Kashke bademjan is een populair Perzisch gerecht en wordt veel gegeten in Iran. Het gerecht wordt gemaakt met kashk (een soort yoghurt) en bademjan, wat aubergine betekent. Deze auberginedip wordt gegeten als bijgerecht of als hoofdgerecht en is erg lekker met pitabroodjes of flatbreads!

Foto: Sina Salimi

Ingrediënten

  • 6 aubergines
  • 2 uien
  • Bakje curd/wrongel/Griekse yoghurt
  • 5 tenen knoflook
  • Half kopje walnoten
  • 2 eetlepels gedroogde munt (in een vijzel fijngemalen)
  • Een theelepel kurkuma poeder
  • Peper en zout
  • Olie
  • (safraan)water

Bereiding

  1. Pel de aubergines, snij in stukken en bak ze in de olie
  2. Snij de 2 uien en 5 tenen knoflook en bak ze in een hoge vuurvaste pan goudbruin. Hou een klein deel van de uien/knoflook apart voor garnering of gebruik hiervoor gedroogde uitjes in combinatie met de gebakken knoflook.
  3. Voeg de aubergines, kurkuma poeder, peper en zout (naar smaak) en een beetje (safraan)water bij de uien en kook tot het gaar is en het water bijna weg is.
  4. Roer naar smaak de curd/wrongel/Griekse yoghurt erdoor. Proef regelmatig en voeg eventueel peper en zout toe.
  5. Serveer in een schaal.
  6. Voor de garnering: gebakken knoflook, gedroogde munt, curd/wrongel/Griekse yoghurt, stukjes walnoot en de apart gehouden uien of gedroogde uitjes.

Eet smakelijk!

 

Dit recept is ingezonden door Mastooreh, 33 jaar uit Iran.

Ook leren over verschillende culturen?

In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar niet iedereen weet elkaar te vinden of doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal nauwelijks spreekt, is het lastig om aansluiting te vinden met je buren, de bijsluiter van je medicijnen te lezen of te overleggen met de leraar van je kind. Daarom zorgen we er met zo’n 1000 vrijwilligers voor dat taal geen belemmering vormt. Geef je op als taalvrijwilliger en maak al met 2 uur per week het verschil!

Word vrijwilliger

Lees meer: