Taal Doet Meer
Verhaal

Marieke: “Het vrijwilligerswerk voegt echt iets toe aan mijn leven”

Duizend taalvrijwilligers zetten zich jaarlijks in voor eerlijke kansen in Utrecht. Zoals als Taalmentor voor kinderen voor wie de taalvaardigheid een belemmering vormt. En al deze gedreven vrijwilligers worden op hun beurt begeleid door vrijwillig coördinatoren. Bevlogen mensen, zoals Marieke de Bakker (47), die het vrijwilligerswerk combineert met een fulltime baan.

Ook haar ouders deden altijd vrijwilligerswerk. Je zou kunnen zeggen: goed voorbeeld doet goed volgen. Marieke: “Haha, jazeker! Ik treed met dit werk in hun voetsporen en vind het mooi te ervaren dat het mij ook veel voldoening geeft. Het voegt echt iets toe aan mijn leven.”

“Het werk als coördinator geeft me veel voldoening”

Steentje bijdragen

Marieke is hoofd Studentzaken aan de Universiteit Utrecht. Ze is leidinggevende van een afdeling van 60 mensen. In haar werk houdt ze zich op organisatieniveau bezig met gelijke kansen en diversiteit. Omdat ze sterk de behoefte voelde ook van mens tot mens een steentje te kunnen bijdragen, is ze vrijwilligerswerk gaan doen

Tweetalig huishouden

“Bovendien leef ik zelf in een meertalig gezin, ik ben getrouwd met een Fransman. Onze twee dochters zijn tweetalig en groeien op met twee verschillende culturen. Dit ervaar ik als een verrijking omdat je veel meer begrip kunt opbrengen voor andere culturen.”

Andere blik op de Nederlandse cultuur

“Je gaat ook met andere ogen naar de Nederlandse cultuur kijken. Dit motiveert me om in mijn vrijwilligerswerk zo’n brugfunctie te vervullen. Omdat ik in het dagelijks leven ook collega’s en teams begeleid, merk ik dat de rol van coördinator me goed past.”

“Het is verrijkend om bij diverse culturen over de vloer te mogen komen”

Gemotiveerde leerlingen

Marieke begeleidt een groep van acht duo’s (leerlingen en vrijwillige taalmentoren). Dat doet ze een heel schooljaar lang. “Mijn groep bestaat uit acht gezellige leerlingen die erg gemotiveerd zijn om met een taalmentor aan de slag te gaan. Het is leuk te zien dat de matching die Taal Doet Meer doet in de praktijk eigenlijk altijd goed uitpakt.”

Onderlinge uitwisseling

“De vrijwilligers vormen een mooie groep, met verschillende achtergronden, leeftijden en motivaties. We hebben elkaar nu een keer gesproken in een bijeenkomst. Dat was heel fijn omdat er veel onderlinge uitwisseling en steun voor elkaars vragen was.”, aldus Marieke.

Rol als coördinator

Marieke zorgt voor startgesprekken en evaluaties met vrijwilligers en de gekoppelde gezinnen. Ze polst of alles goed gaat of of er ergens ondersteuning nodig is. Ook organiseert ze bijeenkomsten voor de taalmentoren om ervaringen en tips uit te wisselen. Dit alles kost Marieke gemiddeld ongeveer twee uur per week.

“Het is leuk om te zien wat een bijzondere band er in korte tijd wordt opgebouwd”

Over de vloer bij diverse culturen

Die rol als coördinator past als een jas. Marieke vindt het coördinatorschap niet alleen waardevol, maar ook inspirerend: “Ik vind het erg leuk om met de leerlingen en hun gezinnen in contact te komen. Ik heb als student en pas afgestudeerde in Overvecht gewoond, maar daarna ben ik er niet zo vaak meer geweest. Het is verrijkend voor mijzelf om bij de gezinnen over de vloer te mogen komen.”

Leren van elkaar

“Verder houd ik ook erg van de motivatie van de taalmentoren die vanuit verschillende achtergronden voor vrijwilligerswerk kiezen. Het leren van elkaar is iets waar iedereen enthousiast van wordt. Het is fijn om regelmatig contact te hebben.”

Kans om iets te betekenen

Marieke hoort vaak vrolijke verhalen van vrijwilligers en de deelnemers. “Het is heel leuk om te zien wat een bijzondere band er in korte tijd wordt opgebouwd. Ik ervaar ook dat de omstandigheden waarin sommige kinderen leven uitdagend kunnen zijn. Dat heeft impact op hun ontwikkeling en hun plek in de samenleving. We hebben er op verschillende manieren allemaal een rol in om hier iets aan te doen. Taal Doet Meer biedt mij die kans.”

“Taal Doet Meer biedt me de kans iets te betekenen voor kinderen met uitdagende omstandigheden”

Aanrader

Ze zou iedereen die het leuk vindt om dingen te regelen en iets wil doen voor de stad Utrecht dit werk aanraden. “Als je een klein beetje georganiseerd bent en je vindt het leuk om met verschillende mensen in contact te komen, dan past de rol van coördinator je zeker.”

“Het is naast de inhoudelijke motivatie ook leuk om ervaring op te doen met coördineren en begeleiden. Ik ontmoet veel bevlogenheid en warmte. Dat inspireert me in mijn contact met mensen.”

Interview: Els Vegter, freelance schrijver/journalist en beeldend kunstenaar.

Word ook vrijwilliger!

Wil je net als Marieke bijdragen aan het zelfvertrouwen, de toekomstkansen en positie van kinderen (en volwassenen) in de Utrechtse samenleving? Word ook vrijwilliger bij Taal Doet meer! Als coach, mentor of coördinator help je mensen sterker te staan in onze mooie stad. Voor meer info, check onze vacatures.

Meld je aan

Lees meer: