Taal Doet Meer
Verhaal

Met geloof in jezelf kom je er wel – Hoe is het 5 jaar later met Mercedes?

In 2017 nam Mercedes deel aan het project Eigen kracht. Nu spreken we Mercedes nog een keer. Wat heeft haar deelname aan Eigen Kracht haar opgeleverd? En waar staat ze nu?

2017 – Waar kom je vandaan, en wat is je achtergrond?

“Ik kom uit Mallorca, dat ligt in Spanje. Hier heb ik kunstgeschiedenis gestudeerd. De laatste twee jaar van mijn studie bracht ik door in Valencia, waar ik kunstgeschiedenis met de kunstacademie combineerde. Ik heb hier een PHD gedaan en lesgegeven aan de universiteit over fotografie. Ook heb ik voor verschillende gemeentes oude foto’s verwerkt in archieven.

In Mallorca ontmoette ik mijn huidige ex, een Nederlandse muzikant. Uiteindelijk ben ik voor hem in 2002 naar Nederland verhuisd. In 2003 werd ons eerste kind geboren, de eerste van de drie!”

“Ik was bang om Nederlands te praten, zeker ook omdat ik door mijn burn out wat minder snel kon nadenken”

2017 – Hoe kwam je bij Eigen Kracht terecht?

“Toen ik begon met Eigen Kracht, had ik de goede mensen in de buurt om me te steunen. Ik voelde me zoveel beter toen ik hier eenmaal begonnen was! Het gaf me zoveel zelfvertrouwen en motivatie. Ook heb ik veel geleerd van mijn coach Sasha en van projectleider Melissa.”

“Eigen Kracht gaf me zoveel zelfvertrouwen en motivatie”

“Tijdens mijn eerste dag bij Eigen Kracht kreeg ik al drie verschillende vacatures onder mijn neus. Een van deze vacatures was voor baliemedewerker bij het UCK (Utrecht Centrum voor de Kunsten). Ik hoorde van mensen dat dit me toch niet zou lukken, omdat mijn Nederlands er niet goed genoeg voor was. Maar ik probeerde het gewoon, en uiteindelijk ben ik het geworden!”

2022 – Hoe kijk je hier op terug?

“Een baan zoeken was echt moeilijk voor mij.” Daarom vond Mercedes de hulp van het project Eigen Kracht zo fijn. “Ik kon overleggen en advies vragen, bijvoorbeeld over wat een goede baan is voor mij, of een vacature iets is voor mij, maar ook ontdekken wat mijn goede kanten zijn en wat er nog beter kan. Het ging om weten wie ik ben en wat ik wil.

Soms kan je rechtdoor gaan, maar soms moet je een andere stap nemen. We maken soms zoveel obstakels in ons hoofd, altijd denken we ‘ik kan het niet’, tot je het doet.“

“Een baan zoeken was echt moeilijk voor mij”

2017 – En hoe nu verder?

“Bij het UCK kon ik op oproepbasis werken. Verder deed ik nog een heleboel! Bij het Instituto Cervantes aan het Domplein heb ik vijf workshops over kunstgeschiedenis in relatie met de Spaanse taal gegeven. In 2017 volgde bij de bibliotheek van Vleuterweide het project ‘kleine kunstenaars’. In dit project liet ik kinderen kennis maken met de kunst van Van Gogh, en liet ik ze ook een eigen kunstwerk maken.

Ook werkte ik bij Mama’s Koelkast, dat is een cateringbedrijf. Zij werken met moeders die hun culinair erfgoed willen verspreiden door hun kookkunst. En ik gaf yogalessen, onder andere in De Alchemist. Ik greep leuke klussen aan en bleef positief!”

“De mensen waren altijd super dankbaar. Dit gaf me zelfvertrouwen”

2022 – Hoe gaat het nu?

Vijf jaar later is Mercedes nog steeds positief. Nadat ze het project ‘kleine kunstenaars’ uitvoerde in de bibliotheek in Vleuterweide, was dat niet de laatste keer dat ze werk deed voor de bibliotheek. “Het project was erg leuk. De mensen kenden mij en ze waren altijd super dankbaar. Dit gaf me zelfvertrouwen. Het was wel moeilijk om de hele dag in het Nederlands te praten.”

Nadat ze als zelfstandig ondernemer de workshops bij de bibliotheek had uitgevoerd solliciteerde ze bij Bibliotheek Utrecht. Helaas is ze het toen niet geworden. Wel kwam ze terecht bij Cultuur19. Cultuur19programmeert en faciliteert kunst en cultuur in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Iets wat aansloot bij Mercedes haar achtergrond en interesses.

Nog meer Eigen Kracht

Hierna besloot ze nog een traject te volgen van Eigen Kracht. “Ik heb veel zelfvertrouwen ontwikkeld door de cursussen die we deden bij Eigen Kracht. We oefenden gesprekken, interviews, maakte een cv en deden veel workshops. Ik ben super actief geweest.” Tijdens dit traject deed Mercedes nog een poging bij de bibliotheek. Ze solliciteerde en ze werd aangenomen!

Op haar plek in de bibliotheek

Inmiddels werkt ze al drie jaar in de bibliotheek Vleuterweide. “Ik heb super leuke collega’s, ik ben blij met mijn baan en ik ben zo dankbaar.” Mercedes is tijdens haar werk veel in contact met mensen. Zo helpt ze op woensdag ouderen met allerlei dingen, zoals telefoonproblemen en vragen over pensioenen. Ook helpt ze veel anderstaligen. “Ze komen naar mij toe omdat ik weet hoe moeilijk het is als je de taal niet spreekt. En voor mij is het een goede oefening. Ik blijf leren, en dat vind ik zo leuk.”

“Ik heb super leuke collega’s, ik ben blij met mijn baan en ik ben zo dankbaar”

Geloof in jezelf

Mercedes solliciteerde twee keer bij de bibliotheek want ze geloofde dat ze het kon. “Het is een groeiproces en gaat niet van de ene dag op de andere. Je moet laten zien dat je het kan. Het is een uitdaging, dat wel.” Met geloof in jezelf kom je er wel, dat heeft Mercedes bewezen.

Over Eigen Kracht

Ken jij of ben jij iemand die ook extra ondersteuning kan gebruiken bij de zoektocht naar een betaalde baan, opleiding, werkervaringsplek of vrijwilligerswerk? Bekijk dan ons project Eigen Kracht.

Over Eigen Kracht

Lees meer: