Taal Doet Meer
Verhaal

Nel: “Zolang ik kan lopen, blijf ik het doen”

Nel de Kam (67) was werkzaam in de kunst- en cultuursector en examenbegeleider bij het inburgeringsexamen. “Zo kwam ik in contact met statushouders, vluchtelingen en expats.” Ze woont al jaren in Oog in Al, vlak naast het plaatselijke AZC. Leuke buren, waar ze vol liefde over praat.

Sinds haar pensioen is Nel vrijwilliger bij Mijn Wijk Jouw Wijk, een organisatie van wijkbewoners die samen met het lokale AZC bewonersactiviteiten organiseert. Zo heeft ze bewoners meegenomen op buurtsafari en luncht ze regelmatig met een groep vrouwen. Per toeval kwam ze de taalwandeling van Taal Doet Meer op het spoor. Sinds een jaar loopt Nel enthousiast mee met taalleerders.

Elkaar ontmoeten

Nel vertelt over een gebeurtenis uit 2016 die grote indruk op haar heeft gemaakt. “In die tijd was er veel negatieve publiciteit over Syrische vluchtelingen die naar ons land kwamen. Bewoners van Oog in Al organiseerden met Mijn Wijk Jouw Wijk een groot feest samen met vluchtelingen uit het AZC. We kookten en aten samen, dansten en deden spelletjes. Na de feestdag werden er adressen uitgewisseld. Het was prachtig. Die dag zal ik nooit vergeten. Je kunt je zo machteloos voelen als je op tv beelden ziet van mensen op de vlucht die op een vlotje drijven. Maar dit kan dus ook. Een mooie dag in je eigen wijk met wijkbewoners samen. Als ik ooit tijd krijg, ga ik daar vrijwilliger worden. Dat was mijn voornemen.”

“Je kunt je zo machteloos voelen als je die beelden op tv ziet”

Taalwandeling ontdekt

Nel was nog geen maand gepensioneerd toen ze de Taalwandeling ontdekte. Eigenlijk per toeval. “Een vrouw van het AZC benaderde mij voor taalles. Ik zei gelijk nee, maar nodigde haar wel uit op de koffie.”

Samen kropen ze achter de computer en Nel viel van de ene verbazing in de andere. “Er is zoveel op het gebied van Nederlands leren. Zo ontdekte ik de Taalwandeling van Taal Doet Meer. Behalve dat het zinvol was voor de betreffende vrouw, kreeg ik er zelf ook zin in.” Nel geeft zich op als Nederlandstalige Utrechter om taalwandelingen te begeleiden.

In gesprek

Nel heeft een druk leven met veel vrijwilligerswerk. “Ik hou van vrijblijvende betrokkenheid. Op vrijdag doe ik soms een Taalwandeling, maar niet elke maand. Ik loop met een klein groepje door de binnenstad of een andere Utrechtse wijk. Je krijgt een kaart met iconische plekken en daar staan vragen bij. Zo kom je met elkaar in gesprek, bijvoorbeeld over je favoriete feest. Suikerfeest of Sinterklaas. Je leert tijdens het wandelen over elkaars cultuur en trekt twee uur intensief met elkaar op.”

“Ik hou van vrijblijvende betrokkenheid”

Nel vindt het belangrijk dat ze kan instappen wanneer het haar uitkomt. “Ik promoot de Taalwandeling bij iedereen die het horen wil. Omdat het zo ontzettend leuk is om met mensen door je eigen stad te lopen en dan elkaars cultuur beter te leren kennen. Er komen ook altijd persoonlijke dingetjes naar boven.”

Taal als sleutel

Er is een sterke motivatie bij de deelnemers. “Ze willen graag Nederlands spreken en hebben een enorme drijfveer. Ze zijn gemotiveerd. Taal is echt de sleutel naar de rest van hun leven hier. Ik vind het mooi om aan de zijlijn van zo’n proces te staan en geniet enorm van die twee uur. Ik hoef er niks voor te doen, behalve vriendelijk mijn eigen taal praten en je krijgt er een ontzettend fijne middag voor terug.”

“Ik promoot de Taalwandeling bij iedereen die het horen wil”

Veel gelachen

De groep loopt langs belangrijke plekken in Utrecht en gaat met elkaar in gesprek. Maar er is meer. “Er wordt ook enorm veel gelachen. Vooral door misverstanden. Soms begrijpen we elkaar gewoon niet, maar we komen er altijd uit. We helpen elkaar met handen en voeten. De investering is niet groot voor de begeleider, maar je hebt wel een hele leuke middag. Zolang ik nog kan lopen, blijf ik het doen. Het is gewoon gezellig!”

Tip van Nel

Nel besluit graag met een tip om lekker te eten. “Schuif eens aan bij A Beautiful Mess. Op vrijdagavond zijn er community dinners en kun je heerlijk genieten van wereldse gerechten. Dit AZC functioneert al dertig jaar in onze wijk zonder problemen. Dat mag ook wel eens gezegd.” Het restaurant is gevestigd in het asielzoekerscentrum in Utrecht-West.

* Interview: Els Vegter, freelance schrijver/journalist en beeldend kunstenaar.

Over de Taalwandeling

Tijdens de Taalwandeling gaan een Utrechtse taalleerder en een Nederlandstalige Utrechter samen in gesprek over cultuur. Je ontdekt de wereld om je heen én je leert elkaar en de stad beter kennen. Door laagdrempelige vragen wordt de Nederlandse taal geoefend. Loop gratis mee!

Meer informatie

Lees meer: