Taal Doet Meer
Recepten

Oekraïense Koetja van Ljudmila

Koetja is een traditioneel Oekraïens kerstgerecht van tarwe, honing en maanzaad, meestal geserveerd op kerstavond als onderdeel van twaalf symbolische gerechten. Tarwe staat voor eeuwig leven, maanzaad voor vruchtbaarheid en overvloed, en honing voor geluk en een leven met een gouden randje.

Foto: Віщун

Ingrediënten

  • 1 kopje rijst of parelgort
  • 100 gram maanzaad
  • 3 eetlepels honing
  • 100 gram rozijnen of gedroogde vruchten (abrikozen/pruimen)
  • 100 gram walnoten
  • 2 kopjes water

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar en spoel af met koud water. Maak je het gerecht met parelgort, week dan de parelgort een nacht en kook tot het zacht is.
  2. Stoom het maanzaad en maal fijn.
  3. Week de rozijnen 10 minuten in water. Gebruik je gedroogde vruchten en noten, hak deze dan fijn.
  4. Meng alle ingrediënten en voeg honing toe.

Eet smakelijk!

 

Dit recept is ingezonden door Ljudmila, 52 jaar uit Oekraïne.

Ook leren over verschillende culturen?

In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar niet iedereen weet elkaar te vinden of doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal nauwelijks spreekt, is het lastig om aansluiting te vinden met je buren, de bijsluiter van je medicijnen te lezen of te overleggen met de leraar van je kind. Daarom zorgen we er met zo’n 1000 vrijwilligers voor dat taal geen belemmering vormt. Geef je op als taalvrijwilliger en maak al met 2 uur per week het verschil!

Word vrijwilliger

Lees meer: