Taal Doet Meer
Verhaal

Saar: “Ik hoop dat ik mijn liefde voor lezen aan Ziyad doorgeef”

Saar (38) is een enthousiaste, drukbezette vrouw die woont in de multiculturele wijk Lombok. Ze werkt als Scrum Master bij de Volksbank en coacht en begeleidt teams. Van haar werkgever kreeg ze de ruimte om zich als vrijwilliger in te zetten onder werktijd (werknemersvrijwilligerswerk). Daar hoefde Saar niet lang over na te denken: “Ik houd heel erg van lezen en toen kwam ik de VoorleesExpress online tegen. Het leek me zo leuk om op deze manier iets voor anderen te kunnen betekenen!

Avonturen van Ace

“Als kind las ik zelf altijd al graag boeken. Als voorlezer hoop ik nu, naast het stimuleren van de taal, ook dat leesplezier over te brengen op kinderen.” Een half jaar lang kwam Saar over de vloer bij de 5-jarige Ziyad, om eens per week voor te lezen. “Het was enorm leuk en waardevol om te doen. Niet alleen voor Ziyad en zijn ouders maar ook voor mijzelf. Je bouwt heel snel een band op met het voorleesgezin omdat je ze elke week ziet. Naast voorlezen was er ook altijd even tijd om bij te kletsen of samen een spelletje te doen. De familie was enorm gastvrij en het was mooi om te zien hoe betrokken zij waren door mee te lezen. Ik voelde me gelijk heel welkom en ik kreeg altijd het gevoel dat ze er erg naar uitkeken als ik weer langs kwam.”

“Ik voelde me gelijk heel welkom”

Saar pakte het voorlezen en de taal leren op een creatieve manier aan. Zo is zij een kattenliefhebber en verzamelt grappige foto’s van haar kat Ace op haar telefoon. Ziyad vond niets leuker dan meekijken naar de avonturen van Ace. “Dan kletsten we samen over wat we allemaal zagen op de foto. Ik vroeg hem: ‘Waar zit Ace?’ Dan moest Ziyad antwoorden of hij op of juist onder de stoel zat. Op deze manier waren we spelenderwijs heel veel met taal bezig.”

Nieuwe stap

Saar is blij dat haar werkgever ruimte geeft voor vrijwilligerswerk om zo bij te dragen aan de maatschappij. Werk en privé zijn goed te combineren en bovendien woont ze vlakbij een bibliotheek. Het voorlezen past Saar als een jas maar toch gaat ze deze verruilen voor een andere. Ze stapt in de rol van coördinator.

“Het is leuk om te merken welke impact je met voorlezen kunt maken in slechts een uurtje per week. Hier hebben de kinderen de rest van hun leven nog profijt van. Maar ik las dat ze te weinig coördinatoren hebben en wel genoeg voorlezers. Omdat ik het heel jammer vind als het starten van Voorleestrajecten vertraging oploopt door een gebrek aan coördinatoren, heb ik aangegeven dat het mij leuk lijkt om na mijn Voorleestraject als coördinator betrokken te zijn bij de VoorleesExpress. Ik denk dat ik veel heb aan mijn ervaring van het voorlezen om nieuwe Voorlezers te kunnen begeleiden.”

“Je kunt veel impact maken in slechts een uurtje per week”

Ervaring delen

Saar heeft zin in deze nieuwe stap. “Ik verwacht dat ik gekoppeld ga worden aan enthousiaste voorlezers en ik kijk ernaar uit om mijn eigen ervaringen met hen te delen en van elkaar te leren. Ik ben van nature iemand die met liefde voor anderen klaar staat en graag anderen helpt en ondersteunt. Dat past volgens mij ook goed bij deze rol. Als er vragen zijn of iets loopt niet helemaal naar wens, dan denk ik graag mee of ik ben er om even over iets te sparren. Als het allemaal voorspoedig loopt, dan is dat ook hartstikke fijn!“

Dikkie Dik

Saar kan haar nieuwe Voorlezers vanuit haar ervaring precies vertellen waar de essentie ligt. “Het gaat niet alleen om voorlezen maar ook om lekker kletsen, af en toe een spelletje doen of even te tekenen. Juist door die andere activiteiten kun je de taalontwikkeling stimuleren. Mijn tip: probeer te ontdekken wat je voorleeskind leuk vindt en speel daar op in. Bij mij was het een logische stap om van het kletsen over mijn kat, samen boekjes te gaan lezen van Dikkie Dik.”

“Het is heel bijzonder als je onderdeel mag uitmaken van het leven van je voorleeskind”

Gevoel van voldoening

Saar is twintig keer langs geweest bij haar voorleeskindje. Na de zomer gaat ze wekelijks tijd stoppen in haar coördinatorschap. Het kost wat, maar levert het ook iets op?

Saar knikt bevestigend: “Zeker! Het is heel bijzonder als je onderdeel mag uitmaken van het leven van je voorleeskind. Je bouwt heel snel een band op en het is echt leuk om te merken hoe blij ze zijn als je er weer bent. Zelf vond ik het bijzonder om te zien hoe mijn voorleeskind is gegroeid qua taalontwikkeling. We raakten steeds meer aan elkaar gewend en konden ongedwongen kletsen over school, huisdieren en vakanties. Bovendien kun je zo ouders ondersteunen om bezig te zijn met taalontwikkeling. Dat alles bij elkaar geeft een groot gevoel van voldoening.”

We wensen Saar heel veel succes in haar nieuwe job als coördinator van de VoorleesExpress!

* Interview: Els Vegter, freelance schrijver/journalist en beeldend kunstenaar

Word ook vrijwilliger!

Wil je net als Saar bijdragen aan het zelfvertrouwen, de taalontwikkeling en de toekomstkansen van kinderen (en volwassenen) in Utrecht? Word vrijwilliger bij Taal Doet meer! Als coach, mentor of coördinator help je mensen sterker te staan in onze mooie stad. Voor meer info, check onze vacatures.

Meld je aan

Lees meer: