Taal Doet Meer
Recepten

Turkse Şekerpare Tatlisi van Diren

Deze zoete snack is na baklava waarschijnlijk het meest populaire toetje in Turkije. Şeker betekent ‘suiker’, en pare komt uit het Perzisch en betekent ‘stukje’. Letterlijk vertaald is dit toetje dus een ‘stukje suiker’. En daar is geen woord mee gelogen. Şekerpare zijn namelijk boterige koekjes gedrenkt in een zoete siroop met citroensmaak.

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 125 gram boter
  • 100 milliliter zonnebloemolie
  • 200 gram griesmeel
  • 300 gram kristalsuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 400-500 gram bloem

Voor de siroop

  • 200 milliliter water
  • 300 gram poedersuiker
  • Halve citroen

Bereiding

  1. Scheid de dooier van één van de eieren. Doe het eiwit in een kom met nóg 1 heel ei.
  2. Meng het witte ei gedeelte, de boter, het griesmeel en de kristalsuiker goed door elkaar met je hand en kneed het zacht.
  3. Voeg vanille en een beetje van de bloem toe. Kneed weer goed er doorheen.
  4. Herhaal dit totdat alle bloem op is en kneed tot een zacht deeg. Indien nodig voeg wat water erbij om het deeg zacht maar kneedbaar te maken.
  5. Snijd of pak stukjes ter grootte van een ei uit het deeg, maak ze plat en langwerpig van vorm en leg ze op een schaal.
  6. Leg de langwerpige deegvormpjes op een ingevette platte bakblik.
  7. Nadat je je oven op 180 graden hebt gezet en 5 minuten hebt voorverwarmd, zet dan het bakblik in de oven en laat staan tot ze geelbruin van kleur zijn.
  8. Zet de oven uit en haal het bakblik met deegvormpjes eruit.
  9. Doe de poedersuiker met 200 milliliter water in een pan en roer met een garde tot de suiker is opgelost in het water. Laat 5 minuten op klein vuur sudderen tot een siroop.
  10. Voeg ongeveer 5 druppels uitgeperste citroensap aan het water en roer dit er doorheen met een garde en laat 5 minuten op klein vuur sudderen.
  11. Haal de pan met siroop van het vuur en laat het afkoelen tot het niet meer héét maar warm is geworden.
  12. Giet vervolgens de warme siroop over de gebakken deegvormpjes.
  13. Vervolgens kun je de Sekarpare Tatlisi versieren met wat geraspte citroenschil en serveren.

Eet smakelijk!

 

Dit recept is ingezonden door Diren, 29 jaar uit Turkije.

Ook leren over verschillende culturen?

In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar niet iedereen weet elkaar te vinden of doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal nauwelijks spreekt, is het lastig om aansluiting te vinden met je buren, de bijsluiter van je medicijnen te lezen of te overleggen met de leraar van je kind. Daarom zorgen we er met zo’n 1000 vrijwilligers voor dat taal geen belemmering vormt. Geef je op als taalvrijwilliger en maak al met 2 uur per week het verschil!

Word vrijwilliger

Lees meer: