Taal Doet Meer
Verhaal

Voetballen om je taal te verbeteren? Yassin’s mentor snapt het

Yassin (10) vindt het best leuk op school, maar het is onnodig voor zijn doel: profvoetballer worden. En dat is niet zo gek, want hij kan verschrikkelijk goed voetballen. Profclubs hebben zelfs al interesse getoond. Yassin loopt het liefst de hele dag met een bal aan zijn voet. Ga dan maar stilzitten in de schoolbanken! Dus liepen zijn schoolresultaten wat achter en werd een taalmentor ingeschakeld.

“Zijn taalmentor moet wél van voetbal moet houden. Anders komt-ie er niet in”

Goede match

Dat Taal Doet Meer bij mij uitkwam, is niet vreemd, want Yassin had al via het intakeformulier laten weten dat zijn taalmentor wél van voetbal moet houden. Anders komt-ie er niet in. Dat laatste zei hij niet echt, maar ik denk dat mijn komst voor Yassin lastiger was geweest als hij zijn enthousiasme over voetbal niet had kunnen delen. Want leren ná school zónder plezier: dat is eigenlijk onmogelijk. Daarom is het zo goed dat Taal Doet Meer goed kijkt welke taalmentor bij welke pupil past.

Eerste profcontract

Voor mij als taalmentor was het een uitdagende opdracht: hoe krijg ik iemand met zoveel energie rustig aan de eetkamertafel? Want stilzitten om te lezen? Voor Yassin is het voldoende om bij het voetbal het spel goed te kunnen lezen. Begrijpend lezen is niet echt zijn ding. Al was hij het er wel direct mee eens dat het handig is als-ie straks zijn eerste profcontract goed snapt.

“Leren ná school zónder plezier: dat is eigenlijk onmogelijk”

Donald Duck

Wat erg leuk is aan taalmentor van Yassin zijn, is dat hij altijd vrolijk is en het ook echt leuk vindt als ik kom. Dat komt waarschijnlijk ook doordat we niet de hele tijd saai aan de eetkamertafel zitten, maar vooral aan ’t sporten zijn. Ik kom in mijn trainingspak naar zijn huis en we gaan meestal eerst naar buiten. Dat na dat sporten wel nog even geleerd moet worden, neemt-ie voor lief. Hij vindt het steeds vaker ook gewoon wel leuk. Soms lezen we alleen maar voor uit de Donald Duck. Als we maar bezig zijn met taal.

FC Utrecht

Ik ben trouwens niet de enige die het leuk probeert te maken voor Yassin. Ook Taal Doet Meer heeft hier een bijdrage in. Zo waren er dit schooljaar onder andere kaartjes beschikbaar voor wedstrijden van FC Utrecht. Yassin en ik hadden geluk: we wisten twee kaartjes te bemachtigen. Hij had de dag van zijn leven. Daarnaast was er ook een klein budget beschikbaar voor een uitje. Yassin koos voor de bioscoop.

“Soms lezen we alleen maar voor uit de Donald Duck. Als we maar bezig zijn met taal”

Twee uur per week

Het taalmentorschap is iets fantastisch. Niet alleen is het tof om Yassin zo te zien groeien, ook is het mooi om elke week even deel uit te maken van zijn (ontzettend gastvrije) gezin. Een Nederlands gezin met Marokkaanse roots. Los van dat ik mij er ontzettend thuisvoel, geven zij mij ook inzicht in (de mooie dingen van) hun cultuur. Dat vind ik erg waardevol. Het kost mij zo’n twee uur per week (al ben ik er vaak langer omdat het zo gezellig is), maar het betaalt zich dubbel en dwars terug.

“Het is fantastisch om Yassin te zien groeien en om even deel uit te maken van zijn (ontzettend gastvrije) gezin”

Trots

Ook voor Yassin op school trouwens. Want begrijpend lezen is volgens zijn laatste rapport flink vooruitgegaan. En daar was Yassin zichtbaar trots op!

* Deze column is geschreven door Steven de Jel. Hij is al vijf jaar taalvrijwilliger bij Taal Doet Meer en sinds 2021 taalmentor van Yassin.

Word ook vrijwilliger!

Wil je net als Steven bijdragen aan het zelfvertrouwen, de toekomstkansen en positie van mensen in de Utrechtse samenleving? Wordt ook vrijwilliger bij Taal Doet meer! Als coach, mentor of coördinator help je mensen sterker te staan in onze mooie stad. Voor meer info, check onze vacatures.

Meld je aan

Lees meer: