Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Luisteroefening: luister een liedje en leer!

Muziek maakt leren leuk! Muziek is een leuke manier om je bijeenkomst een beetje afwisselend te maken, luistervaardigheid te oefenen en woordenschat uit te breiden! Hoe kun je Nederlandse liedjes gebruiken om Nederlands te leren?

Een aantal praktische tips

  • Laat een liedje vaker dan 1 keer horen.
  • Kies een liedje met eenvoudige woorden en zinnen. Lees de tekst van tevoren goed door en beoordeel of de tekst begrijpelijk is. Zo is het liedje ‘Zeeuwse kust’ van Bløf niet erg eenvoudig te begrijpen met zinnen als ‘De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht’. Je kunt de tekst van een liedje makkelijk vinden op internet als je zoekt op [lyrics + titel + artiest].
  • Denk goed na over het doel van de oefening. Wil je luistervaardigheid oefenen of nieuwe woorden leren? Bedenk dan welke oefeningen je doet bij het liedje. Geef deelnemers een duidelijke opdracht, zodat ze weten hoe precies ze moeten luisteren.
  • Deelnemers hoeven de tekst niet woord voor woord te verstaan en te begrijpen. In veel liedjes zit veel beeldspraak of uitdrukkingen die we in het dagelijks leven niet vaak gebruiken.

Werkvormen bij liedjes

Je kunt met een liedje verschillende vaardigheden oefenen. Je kunt een liedje gebruiken dat past bij een bepaald thema

Vragen over de inhoud

Laat het liedje eerst 1x helemaal horen. Je kunt daarna vragen: Waar gaat het liedje over? Is de zanger blij of verdrietig? Wat vind je van het lied? Daarna kun je het liedje nogmaals afspelen en steeds een stukje laten horen. Je kunt dan vragen: Welke woorden hoor je? Eventueel kun je nog specifiekere vragen stellen over de inhoud. Waarom is de man boos? Wat mist de vrouw?

Gatentekst

Om luistervaardigheid te oefenen kun je ook een gatentekst maken. Je kunt de tekst van een liedje opzoeken en een aantal woorden weglaten. Deelnemers moeten goed luisteren en het ontbrekende woord invullen. Belangrijk is dan wel dat je woorden weglaat die de deelnemers al kennen! Woorden die je nog niet kent, kun je niet goed verstaan of opschrijven.

Woordenschat uitbreiden

Je kunt de tekst gebruiken om woorden en uitdrukkingen te leren. Bespreek met elkaar de onbekende woorden of uitdrukkingen. Bedenk ook: niet alle uitdrukkingen worden vaak gebruikt.

Grammatica oefenen

Als je de tekst hebt uitgeprint, kun je natuurlijk ook kijken naar de grammatica. Soms zijn de zinnen grammaticaal niet helemaal correct. Als je aan het oefenen bent met werkwoorden, kun je de opdracht geven om werkwoorden in de tekst te onderstrepen. Lukt het om de werkwoorden te herkennen?

Welke liedjes dan?

Inmiddels zijn er ontzettend veel leuke Nederlandstalige liedjes gemaakt. Veel liedjes staan op youtube. Hieronder alvast een heel kleine selectie:

Als het avond is – Suzan & Freek
Dochters – Marco Borsato
Koffie – Rita Corita
Vrije tijd – Volumia
Kom maar bij mij – Trijntje Oosterhuis

Wist je dat je aan het eind van elk Spreektaal boekje suggesties voor extra materiaal vindt? Daar staan vaak ook een aantal liedjes bij die bij het thema passen.

Op de website www.nt2taalmenu.nl staan ook een aantal liedjes met opdrachten erbij. Je kunt zelfs een boekje met alle oefeningen downloaden en printen.

En vraag vooral of deelnemers zelf een liedje kennen dat ze willen bespreken!

Heel veel luisterplezier!

Lees meer: