Vitaal doet meer! Impressie College 29 juni

“Ontzettend leuk om een zaal met mensen te zien waar de vitaliteit uit de ogen spat”, aldus Jan Terlouw. En laat ‘Vitaal doet meer!’ net het thema zijn van het Taal doet meer college waar Jan Terlouw donderdag 29 juni de centrale gastspreker was. In een volle zaal met vrijwilligers en andere betrokkenen bij de activiteiten van Taal doet meer, gaf hij zijn college.

De aanwezigen leerden dat zij niet alleen bezig zijn een ander de Nederlandse taal te leren: het is een samenleving in de letterlijke zin van het woord. Eigenlijk zijn vrijwilligers vooral bezig om mensen te laten merken dat zij erbij horen. Dat is nodig, want we hebben een enorme behoefte om elkaar te vertrouwen en taal is hierbij een anker voor je emoties. Het advies van Jan Terlouw luidt dan ook: “Durf het avontuur aan te gaan, blijf actief en investeer in vertrouwen”.


foto’s: Ebru Aydin

Invulling ‘Taal doet meer college: Vitaal doet meer!’ neemt onverwachte wending met Jan Terlouw

Jan Terlouw is 29 juni aanstaande aanwezig als centrale gastspreker bij het Taal doet meer college: Vitaal doet meer! In het college geeft Jan Terlouw zijn kijk op de wereld en de (Utrechtse) samenleving. Hij neemt hierbij last-minute het stokje over van Ella Vogelaar, voorzitter Vereniging NOV, die onverwacht haar gastsprekersrol moest annuleren. Het Taal doet meer college vindt plaats in bedrijvencentrum Rudolf Magnus te Utrecht.

Ter ere van zijn 85e verjaardag gaf Jan Terlouw vorig jaar in De Wereld Draait Door een indringende toespraak. Nu zal hij in Utrecht zijn duidelijke visie op de (Utrechtse) samenleving en het belang van sociaal vertrouwen toelichten. Zijn college sluit goed aan bij het motto van het Taal doet meer college: door vrijwilligerswerk goed te organiseren kan een inclusieve stad gecreëerd worden. Jan Terlouw bracht zijn studententijd door in Utrecht en had hier eveneens zitting in de gemeenteraad, waardoor hij verbonden is geraakt met de Nederlandse stad.

Het belang van vitale vrijwilligers
Bij Taal doet meer zijn jaarlijks zo’n 900 Utrechtse vrijwilligers actief. Zij vervullen een rol als (taal)coach, voorlezer of mentor. Op deze manier zorgen zij ervoor dat nieuwe, anderstalige Utrechters bouwen aan hun Nederlandse taalvaardigheid en kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. De huidige participatiesamenleving vraagt om een stevige inzet van deze vrijwilligers. De bereidheid om zich in te zetten is duidelijk aanwezig, toch ziet Taal doet meer dat er ook grenzen zitten aan deze vrijwillige inzet. Tijdens het college gaat de organisatie daarom graag in gesprek met alle aanwezigen om een antwoord op de vraag te krijgen: Hoe zorgen wij ervoor dat wij in Utrecht voldoende vitale vrijwilligers houden? De Utrechtse columnist Ali Amghar zal met een gesproken column de bevindingen van de avond samenvatten.

Over het Taal doet meer college
Twee keer per jaar organiseert Taal doet meer voor vrijwilligers, netwerkpartners en overige geïnteresseerden een college, waar inspirerende sprekers uit de wetenschap, journalistiek en de sociale sector acte de présence geven. Eerder waren Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie Vrije Universiteit Amsterdam, en Paul Scheffer, hoogleraar en publicist, als centrale gastspreker aanwezig.

Over Taal doet meer
Taal doet meer zorgt er met zo’n 900 vrijwilligers per jaar voor dat nieuwe Utrechters met een andere moedertaal dan het Nederlands kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. Het leren van de Nederlandse taal is daarbij een rode draad in het werk van de organisatie. Diverse taalcoaches, (taal)mentoren, huiswerkbegeleiders en Eigen Kracht coaches zijn dagelijks actief om nieuwe Utrechters hun blikveld te laten verbreden en hun talenten te laten ontwikkelen. De vrijwilligers dragen op deze manier ook bij aan begrip en samenhang binnen de Utrechtse samenleving.


Aanmelden voor het college kan nog steeds. Graag via een mailbericht aan

De bijeenkomst is gratis voor vrijwilligers, cursisten en donateurs van Taal doet meer. Aan overige genodigden vragen we een bijdrage van €15,-. Daarmee ondersteunt u ons werk. Ook kunt u voor €10,- extra Vriend worden van Taal doet meer.

Programma donderdag 29 juni 2017
17.30 Inloop
18.00 Vitaal buffet – gezond eten én iets leren over vrijwilligersmanagement
19.00 Visie en praktijk Taal doet meer, vitaliteitstest
19.45 College Jan Terlouw
20.10 Overhandiging Keurmerk NOV
20.15 Columnist Ali Amghar, afronding + borrel

Locatie: bedrijvencentrum Rudolf Magnus, Vondellaan 94, Utrecht

Voorlees Festival Overvecht

Voorlees Festival Overvecht 2 juli

Park De Gagel in Overvecht verandert op 2 juli in een festivalterrein waar lezen centraal staat. Voor het derde jaar op rij organiseren samenwerkende partijen in de wijk het VOORLEESFESTIVAL. Dit festival wordt georganiseerd om taal en lezen op positieve manier onder de aandacht te brengen in een wijk waar taalachterstand voorkomt. Tientallen vrijwilligers komen die dag in het park voorlezen aan kinderen en hun ouders.

Lezen is leuk
Het lezen van Nederlandse kinderboeken is leuk en leerzaam. Liefde voor boeken draagt bij aan de taligheid van jonge kinderen. Deze gedachte staat centraal tijdens het Voorlees Festival op 2 juli. Op tientallen kleedjes worden kinderen voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers uit de wijk. Er zijn kleedjes voor baby’s, peuters, onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Voor elk wat wils dus.

fotograaf: Ebru Aydin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boekenfeest
De middag start om 13:00 met muziek van de band Frets! Hierna is het podium aan de bekende kinderboekenschrijfster Marieke Blaauw die voorleest uit ‘Wie Doet dat Toch’.
Terwijl de kinderen naar verhalen luisteren, hebben ouders de kans rond te neuzen op de taalmarkt. Hier vind je informatie over cursussen, trainingen en andere activiteiten in Overvecht die te maken hebben met taalontwikkeling.

Mooie prijzen
De dag eindigt met een feestelijke afsluiting. Kinderen die aan alle voorleesrondes hebben meegedaan, maken kans op een prijs. Deze wordt uitgereikt door wijkwethouder Jeroen Kreijkamp. De wethouder is de hele middag aanwezig en leest samen met zijn zoontje voor.

De dag wordt georganiseerd op initiatief van Wijkbureau Overvecht en in samenwerking met tientallen organisaties en vrijwilligers uit de wijk.

Datum: zondag 2 juli
Tijd: 13.00 – 15.30 uur
Locatie: Park De Gagel, op de heuvel achter stadsboerderij Gagelsteede (Gangesdreef 7)
Meer info: Voorlees Festival Overvecht op Facebook
Lijkt het je leuk om voor te lezen? Meld je aan mij Sofia Visser via

20 juni – presentatie nieuwe spreekkaarten

 

 

Kom je kijken naar onze nieuwe spreekkaarten? Op een leuke speelse manier hebben we met deze spreekkaarten een set ontwikkeld, waarbij we opening bieden voor een gesprek en het leren van de Nederlandse taal!

Tijdens de presentatie vertellen we je over hoe deze kaarten tot stand zijn gekomen en kun je zelf ervaren hoe het is om ermee te werken. De spreekkaarten bieden basiswoorden en zinnen aan en zijn rijk geïllustreerd met visueel materiaal en pictogrammen. Kijk, luister en doe met ons mee! We zien je graag 20 juni aanstaande verschijnen. Je krijgt dan na afloop een setje kaarten mee.

Ben je taalcoach en nieuwsgierig naar de nieuwe spreekkaarten? Maar ben je op 20 juni verhinderd? Er ligt een setje voor je klaar 🙂 Neem bij interesse contact op met Mariëlle van Rooij via .

Taalakkoord in Utrecht

Naast Taal doet meer werken veel andere Utrechtse organisaties aan het vergroten van taal- en digitale vaardigheden en aan de bestrijding van laaggeletterdheid.
Op 1 juni hebben 14 (!) partijen zich verbonden aan duurzame samenwerking, met de ondertekening van het Taalakkoord Utrecht (Bibliotheek Utrecht, Buurtteam Jeugd en Buurtteam Sociaal, Digiwijs, UWV, Gemeente Utrecht, Gilde Utrecht, Prago, Stichting Lezen & Schrijven, Taal doet meer, Taalplus, U-Centraal, Vrijwilligerscentrale, Wijk & Co). Dit akkoord staat voor een gezamenlijke aanpak, voor het verbeteren van werven en trainen van (taal)vrijwilligers, en voor meer samenhang in beleid en activiteiten. Daar tekende Taal doet meer graag voor!